Utcára vonulnak a diákok az oktatás tragikus állapota miatt

A megszokottól eltérően indul a tanév Magyarországon, hiszen az oktatásban egyre nagyobb problémák tapasztalhatóak, a kormány pedig évek óta nem veszi figyelembe sem a diákok, sem a pedagógusok kéréseit. Az országban több helyen tapasztalható pedagógushiány, melyet nem is valószínű, hogy a tanévkezdésig pótolni tudnak majd. Ezért szeptember 2-ra demonstrációt hirdettek a diákok.

Az oktatásban eltöltött éveink lehetővé tették, hogy első kézből éljük át a rendszer összeomlását, míg a felelősök ölbe tett kézzel, díszpáholyból szemlélték azt.

– írják a demonstrációt szervező diákok.

Hozzá tették, hogy az iskolában töltött évek alatt azt tapasztalták, hogy a kormány tanárainkhoz méltatlanul viszonyultak, a diákokra egyre súlyosabban nehezedő tantervi elvárásokat róttak ki, az épületek és azok körülményeinek olykor kritikán aluli állapotban voltak, valamint az oktatásra jutó (kormányzati) figyelem, szakmai párbeszéd és egyeztetés teljes hiánya volt jellemző.

A demonstrációra 2022. szeptember 2-án, pénteken került sor, amikor 16 órától a Szent István Bazilikánál gyülekeznek, majd innen átvonulna a Belügyminisztérium épülete elé. A tüntetés várhatóan 17:30-kor ér véget a Fővám téren.

A diákok követelései az alábbiak:

  • Megoldást a tanárhiányra!
  • Tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű tananyagot!
  • Élhetőbb körülményeket az iskolákban!
  • Figyelmet az oktatásra!

Mindemellett az ország összes diákját arra kérik, hogy viseljenek kockás inget az iskolai évnyitón, így vállalva szolidaritást a (még mindig) béremelésre váró tanárokkal.

Az esemény Facebook oldala ide kattintva érhető el.