Egy évi fizetést adnának prémiumként az önkormányzati cégvezetőnek

A XVIII. kerület városüzemeltetési feladatait ellátó Városgazda vezérigazgatójának az eg éves bérének 100%-át adnák prémiumként, míg a többi vezető 80%-ot, azaz több, mint 9 havi fizetést kapna többek között azért, mert 40 000 virágot szereztek be és ültettek ki a kerület közterületein. Nagy Károly önkormányzati képviselő prémiumstopot hirdetett.

Az egyébként ellenzéki vezetésű XVIII. kerület városüzemeltetési feladatait ellátó Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. évente több milliárd forint támogatást kap, hogy a közterületek karbantartását, játszóterek fejlesztését, utak és járdáink javítását végrehajtsák, de midemellett szerveznek programokat, támogatják a sportot, fenntartják az uszodáinkat.

Az elmúlt hónapokban több, Nagy Károly önkormányzati képviselő szerint több, fontos pozíciót betöltő dolgozó felállt a Városgazda 18-tól, az ellátás pedig szerinte érezhetően döcög, a közterületeken álló fű levágása is komoly nehézségeket okoz. De nincs könnyű a kerületi cégnek, mivel a munkabérek folyamatosan nőnek, ahogy az építőipari költségek is, az Önkormányzat pedig, a kormányzati elvonásokra hivatkozva nem tud többlet forrást biztosítani.

Mindezek ellenére a Városgazda Igazgatótanácsa úgy döntött, hogy Borbély Sándor vezérigazgatónak a tavalyi éves bérének 100%-át szavazza meg prémiumként, a városgazda más vezetőinek pedig 80%-ot. A Vezérigazgató egyik prémiumfeladata az volt, hogy 40 000 virágot szerezzen be és ültettese ki a kerület közterületein, „ezáltal is növelve a zöld kerület imázst”. Ez a feladat 30%-ot tett ki a vezérigazgató prémiumfeladatai közül.A Városgazda 2021. évi üzleti terve szerint a 2020-ban 135 ezer virágot ültettek el, a 2021-es célszám pedig 90 ezer volt.

Bort iszunk, vizet prédikálunk? Ez így nem mehet tovább.

– vetette fel a kérdést Nagy Károly közösségi oldalán.

A képviselő azt írja: Ezért jön a prémiumstop, melynek fő tartalmi eleme a következő: Az Önkormányzat, Polgármesteri Hivatal, valamint az Önkormányzat tulajdonában álló cégeknél vezető tisztséget betöltött munkavállalók munkabéren felüli juttatásának együttes értéke (beleértve prémium, jutalom, költségtérítés, egyéb juttatások) nem haladhatja meg az éves munkavállalói bér 25%-át.

Nagy Károly a május 26-i képviselő-testületi ülésen fogja benyújtani javaslatát a kiemelkedően magas prémium ellen.

Kiemelt kép: a Városgazda 18 munkatársai / Forrás: Nagy Károly Facebook oldala