Orbán Viktor az uniós vétóról: „amíg nincs megoldás, addig nincs magyar igen”

A miniszterelnök az április 3-i választásokat követően először adott interjút a Kossuth Rádióban, pedig elmondása szerint csak a kormányalakítást követően szeretett volna interjút adni – ezt a fogadalmát azonban az uniós szankciók rúgták fel. Szerinte ha nincs vétó, veszélybe kerülne a magyar energiaellátás és hétfőtől nem lenne már rezsicsökkentés sem. Szerinte az uniós szankciók jobban fájnak nekünk, mint Oroszországnak.

A nemzetközi helyzet fokozódik” – mondta a miniszterelnök, aki szerint energiaválság alakulhat ki, ha bevezetik a hatodik szankciót Oroszország felé, azaz az olajimportra vonatkozó beszállítást leállítanák. Hozzátette, ahol van tenger (mint, ahogy nekünk nincs, mert elvették tőlünk), ott hajókkal meg tudják oldani az olajszállítást, de a mi esetünkben ez nem lehetséges, mert csővezetéken keresztül oldjuk meg.

Azt is elmondta, hogy a százhalombattai olajfinomító is az orosz olajtípusra lett kifejlesztve, aminek átalakítása más típusú olaj feldolgozásához is több száz milliárd lenne – ráadásul az érkező olaj is drágább lenne. Egyben hozzátette, örömmel tárgyal arról, hogy az unió a magyar problémára milyen megoldást javasol és milyen módon fog segíteni. Szerinte ha az unió javaslatát elfogadnák, akkor az olaj litere 700 Ft, a benzin 800 Ft lenne literenként.

Orbán Viktor hozzátette, hogy négy-öt év alatt lehet jelentően átalakítani a magyar energiaszektort, például napelem-parkok építésével, feltéve ha az Európai Unió nem csak papíron biztosít ehhez pénzt.

Amíg nincs megoldás, nincs magyar igen” – tette hozzá a miniszterelnök, aki elmondta, hogy már jelezte a vétó szándékát, mert ha elfogadnák az olajembargót, akkor hétfőtől a rezsicsökkentés sem működne tovább, „ezért magyar szempontból a szankció vissza a feladónak” – egyben elmondta, hogy szerinte minden mostani szankció jobban fáj nekünk, mint Oroszországnak, de mivel kis ország vagyunk, nem tudunk szembemenni az autópályán.

Orbán Viktor elmondta, hogy a háború Oroszország és Ukrajna között zajlik, de a magyar történelem és észjárás, valamint a magyar érdek miatt meg kellett használni az ehhez való hozzáállásunkat. „Mi a béke mellett állunk” – mondta, egyben hozzátette, hogy korábban volt békemisszión Oroszországban. „De látjuk, hogy jártunk” – összegezte a missziójának sikerét, egyben hozzátette, nem csak neki, de a francia elnök sem járt sikerrel a békemissziója során.

A kárpátaljai támadásról elmondta, hogy az ottani találat is azért történhetett meg, mert valaki fegyvert akart szállítani és ezért az orosz csapatok megtámadták a szállítás útvonalait – így ez esetben egy vasúti vonalat is. Szerinte nekünk ezért is kell kimaradni a fegyverszállításból.

A miniszterelnök az új kormány alakításáról csak annyit mondott, hogy az előző kormányban való részvétel senkit nem jogosít fel a következő kormányban való részvételre. Szerinte nagymértékű átalakítások lesznek a kormányzati szerkezetben és nagy személyi változások is lesznek. Várhatóan májusra végére alakul meg az új kormány. Szerinte volt olyan, akivel nem sikerült megállapodni, van, akivel pedig jelenleg is tárgyal.

A műsort itt lehet visszahallgatni: