Juscsenko, volt ukrán elnök: a lányom is fegyvert ragadott

„Két hónapja, hogy az orosz hadsereg illegálisan átlépte határainkat. Azóta is kudarcot vallanak Ukrajna lerohanására tett kísérleteikben. A kudarc oka részben az, hogy nem számítottak arra, hogy ilyen heves és hősies ellenállásba ütköznek”

– írja a The Guardianen megjelent véleménycikkében Viktor Juscsenko, aki 2005 és 2010 között volt Ukrajna elnöke. Hozzátette:

Saját lánya is fegyvert ragadott, és önkéntesként részt vesz az Ukrajnát védő harcokban.

Juscsenko írásában felidézi, hogy a politikai pályafutása során ő is megküzdött Putyinnal, többek között akkor, amikor 2004-ben az orosz elnök ellene kampányolt, miközben Juscsenko az elnöki székre pályázott odahaza. Mint írja, világossá vált, hogy a szélsőséges eszközöktől sem riad vissza Putyin vele szemben, de ez nem riaszthatta el, ráadásul győzelme után rájött, hogy működőképes kapcsolatra kell törekednie a szomszédos ország vezetőjével.

„De az a Putyin, akivel akkoriban dolgom volt, már nem létezik. Azóta egy teljesen elszigetelt és brutális despota lett, aki semmilyen ellenállást nem bír elviselni.”

A korábbi ukrán elnök arról is írt, hogy a nemzetközi szolidaritás, támogatás, együttműködés a legnagyobb fegyver Putyin ellen. A háborút viszont szerinte csak külső segítséggel nyerhetik meg. Kiemelte, hogy ez a háború nem csak az ukrán történelem, hanem a demokrácia védelme szempontjából is sorsdöntő, hiszen a zsarnokság és az imperializmus ellen is küzdenek.

/kiemelt kép: Mladen Antonov / AFP