Orbán Viktor unokatestvére az új kolumbiai nagykövet

A legfrissebb Magyar Közlönyben olvashatók Áder János határozatai, melyeket Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előterjesztései alapján hozott.

Az eddigi bogotái nagykövetet, Endreffy Lórándot a köztársasági elnök felmentette feladatai alól, helyére pedig Villegas-Vitézy Anna Zsófia került, aki mellesleg nem más, mint Orbán Viktor miniszterelnök unokatestvére.

Vitézy kinevezését már korábban, 2020 őszén jóváhagyta az Országgyűlés külügyi bizottsága, illetve az államfő is döntött róla tavaly április végén. A HVG szerint ilyen kései közzététel gyakran előfordul diplomáciai kinevezések esetében, aminek az elnöki hivatal tájékoztatása szerint az az oka, hogy megvárják a fogadó ország beleegyezését, továbbá azt, hogy az új misszióvezető kiutazzon, és átadja megbízólevelét az ottani államfőnek.

Vitézy Zsófia édesapja Vitézy László filmrendező, fiatalabb apai féltestvére Vitézy Dávid, a Budapesti Fejesztési Központ vezérigazgatója. Korábban a Magyar Nemzet újságírója is volt. A 2010-es kormányváltás után az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtófőnökeként dolgozott, majd 2011 februárjától a Budapesti Fesztiválközpontot, 2013-tól a brüsszeli Magyar Intézetet igazgatta.