Márki-Zay Péter döntött arról, beül-e a Parlamentbe

Közösségi oldalán, négy nappal a választási veresége után tette közzé az ellenzéki összefogás miniszterelnök jelöltje, hogy végül nem veszi fel mandátumát és nem ül be a Parlamentbe.

Hosszas mérlegelés után úgy döntöttem, hogy nem ülök be a parlamentbe – nekem most Vásárhelyen kell megvédenem a vásárhelyi gyerekeket attól, hogy a Fidesz elvigye őket golyófogónak Ukrajnába, köztük négy, még csak nem is katona fiaimat. – írja Hódmezővásárhely polgármestere.

A polgármester azt is leírta, nem szeretné ebben a fajta rendszert a parlamenti mandátumával legitimizálni:

Ebben a helyzetben még a látszatát sem szeretném fenntartani annak, hogy Magyarország egy parlamentáris demokrácia, ahol a parlamentben az ellenzék bármit is elérhet, ezért nem ülök be a listavezetőként megszerzett helyemre. Az átjelentkezett szavazókkal együtt valószínűleg megfordul Lázár János néhány szavazatos előnye a városon belül, de Hódmezővásárhely polgármestereként így is az a legfontosabb feladatom most, hogy szeretett városom bizalmát megerősítsem, megőrizzem a korrupció- és politikamentes városvezetést, a felelős gazdálkodást, és teljesítsem ígéreteim fennmaradó részét.