Másfél nap alatt 5,5 millió forintot adott össze az aHang közössége a háború elől menekülő roma családoknak

A Civil Kollégium Alapítvány, az 1 Magyarország Kezdeményezés, a Civil Tanács Egyesület, a Phiren Amenca, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és az aHang közös gyűjtést indított – a koronavírus-járvány második-harmadik hulláma alatti, szintén romákat érintő Oltass, hogy élhess! akcióhoz hasonlóan –, hogy azonnali segítséget kapjanak a roma származású menekültek. A mostani kampány első felhívására az aHang tagjai, feliratkozói eddig több mint 5,5 millió forintot adtak össze.

Az orosz-ukrán háború néhány hete tört ki, és már több százezer, hazáját elhagyni kényszerülő ember érkezett Magyarországra. Nemcsak az otthonukat kellett elhagyniuk, de sokan hátrahagyták férjeiket, apjukat, gyerekeiket is. Amint elhagyták a háborús övezetet, további diszkriminációval és szegregációval kell szembenézniük azoknak a menekülteknek, akik roma származásúak – ez a határ mentén dologozó aktivisták, önkéntesek hétköznapi tapasztalata.

Nem kapnak megfelelő ellátást, átnéznek sok esetben felettük. Miközben óriási az összefogás a menekültekért, a romák valamiért nem férnek hozzá ugyanannyi, ugyanolyan segítséghez, a legtöbben elszállásolást sem kapnak. A határhoz érkezőket nem minden esetben szállásolta el az önkormányzat vagy más szervezet, így sok jóindulatú, befogadó magyar család segítségére volt szükség. Ezeknek a családoknak így már dupla kiadással kell számolniuk. Ez hosszú távon nem fenntartható, a segítők megszokott egzisztenciája veszélybe került, így további segítségre van szükség.

A roma menekültek között sokkal többen vannak a nők, anyák gyerekekkel, így sok éhes szájat kellene etetniük az alapból szegény befogadó családoknak. A sok negatív megkülönböztetés miatt az Ukrajnából menekült roma emberek sokkal nagyobb bizalommal fordulnak a roma segítőkhöz, így a hatékonyabb segítségnyújtás érdekében most összefogtak azok a roma és nem roma szervezetek, akik a háború kezdete óta jelen vannak, és segítik a menekülteket. 

A kampányt indító szervezetek önkéntesei ott vannak a határon, közvetlen kapcsolatban vannak a menekültekkel, így az adományok azonnal hasznosulnak, holnaptól többek között mobil vécék bérlését tervezik, valamint élelem, ruha, autóbuszbérlés emberek és adományok szállításához, üzemanyag, tolmácsok tiszteletdíja, önkéntesek napi ellátása igényel anyagi jellegű hozzájárulást.

Céljuk továbbá, hogy a bajbajutottakat az állami ellátórendszerhez segítsék (ilyen például a menedékes státusz elintézése), hogy megkapják azt az ellátást, amit nem roma sorstársaik is.

Támogatást ide kattintva tudsz adni.