Putyin felhívta Erdogant, és elmondta a követeléseit Ukrajnával szemben

Csütörtök délután került sor a telefonhívásra a két elnök között.

A BBC cikke szerint a beszélgetés során Vlagyimir Putyin részletesen ismertette, milyen követelései vannak Ukrajna felé. Ezek két kategóriába sorolhatók, mondta a brit közszolgálati műsorszolgáltatónak Ibrahim Kalim, a török elnök szóvivője, aki végig jelen volt a telefonbeszélgetés alatt.

  • Ukrajna legyen semleges állam, és ne kérje felvételét a NATO-szövetségbe,
  • demilitarizálják az országot, hogy ne jelentsen fenyegetést Oroszországra nézve,
  • kapjon védett státust az orosz nyelv Ukrajnában,
  • nácimentesítsék az országot.

A törökök szerint a legutolsó pont inkább egyfajta formális követelés, mely szerint Ukrajna hivatalos ítélje el a nácizmus minden formáját.

A követelések második része már több aggályt vethet föl az ukránok részéről, ezeket a török szóvivő ugyan nem fejtette ki részletesen, de a BBC szerint az oroszok azt követelik az ukrán kormánytól, hogy adják fel a szakadár területek, azaz a Donyecki és Luhanszki „Népköztársaságok” által uralt megyék fennhatóságát, továbbá, Ukrajna hivatalosan is fogadja el, hogy a 2014-ben az oroszok által megszállt Krím-félsziget Oroszországhoz tartozik.

Ezek a követelések szembemennek az Oroszország által is korábban aláírt nemzetközi szerződésekkel, melyekben rögzítették, hogy a Szovjetunió széthullása után az orosz fél garanciákat vállal Ukrajna területi sérthetetlenségéért, azaz nem lép föl semmiféle követeléssel Ukrajna területeire nézve, beleértve ebbe a Krím-félszigetet is.

A beszámoló szerint Putyin hajlandó személyesen is egyeztetni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a vitás kérdésekről, Erdogan török elnök fel is ajánlotta, hogy a találkozónak Isztambul, akár Ankara is otthont adhatna.

„Az elnök úr mindenben világos és kimért volt a beszélgetés során” – mondta a BBC-nek Kalin. A szóvivő szerint semmi jel nem utal arra, hogy Putyin mentális állapota megváltozott volna.