Oroszország megszegte az ideiglenes tűzszünetet

Az ukrán külügyminisztérium szerint az orosz erők szinte azonnal megszegték az ideiglenes tűzszünetet. A külügyminisztérium szerint az ostromlott Mariupol városából induló humanitárius folyosót vették célpontba.


Korábban sikerült kölcsönös megállapodást kötnie Oroszországnak és Ukrajnának a humanitárius folyosó kialakításáról, mely lehetővé tenné a civilek számára a menekülést a háború sújtotta övezetből.


A humanitárius folyosó bombázásával Oroszország megszegte az ideiglenes tűzszünetet.

Mariupolban embertelen körülmények uralkodnak. Kétségbeejtő körülmények alakultak ki az élelmiszer, víz és áramhiány miatt.


Az ukrán elnök, Volodymyr Zelenskyy korábban beszámolt arról, hogy a városban fellépő vízhiány miatt már egy kisgyermek is életét vesztette.

A mariupoli humanitárius folyosót nem tudták megnyitni az áruk és az emberek előtt, a célzott orosz bombázások miatt „

– mondta el Iryna Vereshchuk, az ukrán miniszterelnök helyettes.


Hozzátette azt is, hogy komoly problémát jelent a vízből, az élelmiszerekből és az alapvető gyógyszerekből való kifogyás is. Továbbá sem az idősek, sem a nők, sem a gyermekek nem tudnak elindulni addig, ameddig bombázzák az oroszok a humanitárius folyosót.

Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint kétmillió ember menekült el Ukrajnából.

„Összesen kétmillió ember menekült el Ukrajnából a háború kezdete óta

– közölte az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának (UNHCR) vezetője.


A tegnapi adatok szerint ez a szám még nem érte el a kétmilliót, hanem 1,7 milliónál járt.


Többek közt a szám emelkedése annak is köszönhető, hogy a keddi napon megkezdték a civilek evakuálást az északkeleti Szumi városból és a főváros Kijev melletti Irpin városából is. Az evakuálást azért kezdték el, mert orosz és ukrán tisztviselők megállapodtak humanitárius folyosók létrehozásáról, melyek lehetővé teszik az emberek, áruk, gyógyszerek szállítását – írja a SkyNews.

(SkyNews)