Orosz narratíva és álhírek Magyarországon

Az orosz-ukrán háború eszkalálódása óta gyakorlatilag kétfajta szélsőséges vélemény létezik, ami ezt a feszültséget érinti. A nyugat és az EU inkább Oroszországot hibáztatja, míg Oroszország és a velük szimpatizálók inkább Ukrajnát és Zelenszkij, ukrán elnököt. Hogy meddig tartanak az offenzívák, azt nehéz megjósolni, ahogy nehéz azt is keretbe foglalni, hogy mi a célja Putyinnak. Mivel Magyarország szomszédságában zajlik a háború, nem kevés magyar lakossal, így az EU országai közül minket érint talán a legjobban ez a krízis.

És, hogy hogyan reagál Orbán Viktor, magyar miniszterelnök, aki eddig orosz-barát magatartást tanúsított? Kritikusai szerint hintapolitikának nevezhető, az amit csinál és ettől teljes mértékben egy megbízhatatlan vezető benyomását kelti. Mások – ezt figyelmen kívül hagyva – arra koncentrál, hogy most mennyire segíti az Ukrán menekülteket, példamutatóan jár el ebben a helyzetben a miniszterelnök.

Gondolatébresztő videósorozatunk tizenharmadik részében rávilágítunk, hogy kinek, milyen érdeke származik abból, ha orosz-narratíva szól a közmédiából, valamint a Fidesz-közeli médiumokból. Megmutatjuk, hogyan lehet felismerni egy propaganda-hirdetést valamint azt is, hogyan lehet lenyomozni egy videó eredeti forrását.