Joe Biden beszédében Putyint fenyegette

Joe Biden amerikai elnök szerda hajnalban tartotta elnökségének első évértékelő beszédét – a State of the Union Addresst – az amerikai kongresszusban. Az elnök a beszédének negyedét az orosz–ukrán konfliktusnak szentelte.

„Hat nappal ezelőtt Vlagyimir Putyin meg akarta rengetni a szabad világ alapjait. Azt hitte, hogy a fenyegetőzései miatt azt tehet, amit akarhat. De csúnyán elszámolta magát azt gondolta, hogy bevonulhat Ukrajnába, és a világ majd nem tesz semmit. Ehelyett egy olyan falba ütközött, amire nem számított: az ukrán emberekbe.” – mondta az amerikai elnök beszéde elején.

„Zelenszkij elnök és minden ukrán vakmerősége, bátorsága és elszántsága szó szerint inspirálja a világot” – jelentette ki Joe Biden.

„A testükkel állják el a tankok útját a helyiek. A diákoktól a nyugdíjasokon át a tanárokig mindenki katonának állt, hogy megvédjék otthonukat.”

Biden külön tapsot kért a közönség soraiban, egyébként a first lady mellett helyet foglaló washingtoni ukrán nagykövetnek, akit kiemelt ováció fogadott.

„Mi, az Amerikai Egyesült Államok az ukrán nép mellett állunk”

– jelentette ki.

Ezután Putyinnak és az oligaráchinak üzent

„Putyin az hitte, hogy a Nyugat és a NATO nem fog reagálni, és megoszthat minket itthon és Európában. De Putyin tévedett. Mi készen állunk, egységesek vagyunk és azok is maradunk” – mondta Joe Biden.

„Előre felkészültünk, hónapokat töltöttünk azzal, hogy koalíciókat építsünk ki a világ más szabadságszerető országaival, hogy szembe szálljunk Putyinnal. Végtelen mennyiségű munkát öltem abba, hogy összekovácsoljam az európai szövetségeseinket. Előre megosztottuk a világgal, amit tudtunk Putyin terveiről. Közöltük előre, hogy milyen hamis indokkal fogja majd igazolni az agresszióját. Az igazságot használva szállunk szembe Oroszország hazugságaival” – mondta az elnök.

„Üzenem az orosz oligarcháknak és a korrupt vezetőknek, akik dollármilliókat habzsoltak össze maguknak ennek az erőszakos diktatúrának köszönhetően: Ennyi volt! Európai szövetségeseinkkel együtt felkutatjuk és elvesszük tőlük a jachtjaikat, a luxus ingatlanjaikat, a magánrepülőiket.”

Ezután hivatalosan is kijelentette, hogy

az USA csatlakozik az EU-hoz és Kanadához, és kitiltja az orosz repülőgépeket az amerikai légtérből.

Az elnök ezután kijelentette, hogy katonai, pénzügyi és humanitárius segítséget is fog nyújtani Ukrajnának.

„Több, mint egymilliárd dollárt adunk közvetlen támogatásként Ukrajnának”

– közölte Joe Biden.

Biden hozzátette, hogy nem azért küld katonákat Európába, hogy részt vegyenek az Ukrajnában zajló fegyveres konfliktusokban, hanem azért, hogy megvédjék NATO-tag szövetségeseket abban az esetben, ha Putyin úgy döntene, hogy tovább nyomul nyugat felé.

„Putyin erőszakot és káoszt szabadított el. És bár lehet, hogy sikereket ér el a harcmezőn, hosszú távon nagyon borsos árat kell, hogy fizessen ezért”

– fogalmazott az elnök.

/kiemelt kép: Jabin Botsford / POOL / AFP