Zelenszkij felszólalt az EP-ben: Senki nem törhet meg minket

Az Európai Parlamentben az ukrajnai háborúval kapcsolatban zajló rendkívüli plenáris ülésen felszólalt Volodimir Zelenszkij is.

Robert Metsola EP-elnök köszönetét fejezte ki az ukrán elnöknek, amiért megmutatta a világnak, mit jelent kiállni, valamint hogy emlékeztetett mindenkit az önelégültség veszélyeire. Beszédében az ukrán emberek hősiességét is méltatta.

Zelenszkij elnök is az ukrán nép erejéről beszélt, kiemelve, hogy az ukránok „hihetetlenek”, valamint hogy a „legjobb embereiket” áldozzák föl. „Nem jöhet be senki és avatkozhat bele a szabadságunkba, az országunkba. Senki nem törhet meg minket. Erősek vagyunk. Ukránok vagyunk.” – mondta.

Az ukrán elnök beszédében hangsúlyozta, Oroszország gyerekeket is támad. Csak hétfőn 16 gyerek halt meg az orosz támadásokban. Zelenszkij arra kérte Európát, hogy bizonyítsák be európaiságukat, bizonyítsák be, hogy velük vannak és nem utasítják vissza Ukrajnát.

Az ukrán elnök álló tapsot kapott az Európai Parlament plenáris üléstermében, ahogy az ukrán nagykövetet is felállva ünnepelték a képviselők.

Metsola, az Európai Parlament elnöke négy elvet jelölt ki az EU jövőjével kapcsolatban. Az első, hogy az EU nem függhet az orosz gáztól. Másodszor: nem fogadhatják tárt karokkal a Moszkvából érkező pénzeket. Harmadik pontként a védekezést, illetve a biztonságot is meg kell erősíteni. Negyedikként pedig hangsúlyozta az orosz dezinformáció elleni harc fontosságát.

Az EP elnöke azt is elmondta, dolgoznak azért, hogy elérjék Ukrajna EU-tagságát. Hozzátette azt is, ki kell tiltani a Kreml valamennyi képviselőjét az EP helyiségeiből. „Agresszoroknak és háborúpártiaknak nincs helye a demokrácia házában” – fogalmazott Metsola.