Manfred Weber szerint Orbán Viktornak döntenie kell, hogy melyik oldalon áll

Ezt az Euronews-nak nyilatkozta a néppárti politikus. A német politikus szerint a magyar kormány elképesztő kettős játékot játszik Ukrajna ügyében, miközben a világ többi része egyértelműen döntött.

Magyarország kettős játszmát űz és Orbán Viktornak el kell döntenie, melyik oldalon áll – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője egy brüsszeli sajtóbeszélgetésen.

Az Euronews azon kérdésére reagált így, amely azt firtatta, hogyan látja a magyar kormány döntését, amely megtiltja, hogy Magyarországon keresztül áthaladjanak az EU és a NATO fegyverszállítmányai Ukrajna irányába.

Weber azt is hozzátette, azon is meglepődött, hogy Svájcban ilyen sokáig gondolkoztak a szankciók alkalmazásán. Szerinte azonban rájöttek, hogy nem lehetnek semlegesek egy ilyen helyzetben.

„Az ilyen helyzetekben kell, hogy legyen álláspontja az embernek. Egyre több politikus ismeri fel ezt a világban, ezért Orbánnak a magyar részről el kell döntenie, hová tartozik.”

A frakcióvezetőt arról is megkérdezték, nem tartja-e veszélyesnek az EU és a NATO fegyverszállítmányozását Ukrajnába, mert Oroszország megtorolhatja ezeket a lépéseket.

„Az ENSZ minden független országnak jogot ad az önvédelemre. Mi pedig mindössze lehetővé tesszük az ukránok számára, hogy éljenek ezzel a joggal. Ezért teljes mértékben támogatom a fegyverszállításokat. Ez nem agresszív lépés” – mondta Manfred Weber.

A magyar álláspont továbbra is az, hogy ki kell maradnia az országnak a konfliktusból, ezért a kormány nem engedélyezi a fegyverszállítmányok keresztülhaladását Magyarország területén, így V4-es országok közül egyedül Magyarország nem segíti fegyverekkel Ukrajnát.