Moszkva üzent a kijevi lakosságnak: vonuljanak fedezékbe!

Az orosz védelmi minisztérium felszólította az ukrán főváros civil lakosságát, hogy vonuljon fedezékbe, mert Kijevet fogják támadni.

„Kérjük az ukrán állampolgárokat, akiket nacionalisták arra használnak fel, hogy provokációt hajtsanak végre Oroszország ellen, valamint a titkosszolgálati infrastruktúra közelében lakó kijevi polgárokat, hogy hagyják el otthonukat” – hangoztatják a közleményben.

A BBC és a CNN cikkeire hivatkozva a HVG azt írja, hogy az orosz bejelentéssel egy időben az ukrán főváros polgármestere, Vitalij Klicsko is videóüzenetben szólt a város lakosságához. Ebben elmondta, „az ellenség a város szélénél van”, de az ukrán hadsereg „Kijev védelmére készül”.

A polgármester úgy fogalmazott, „fegyvereseink hősiesen harcolnak a földünkért”. Valamint elmondta, a város bejáratánál ellenőrző pontokat építettek. Klicsko mindenkit arra kér, hogy maradjon nyugton és feleslegesen ne menjen ki, riasztás esetén pedig mindenki maradjon a helyén.

Eközben az ukrán helyzetre való válaszként az Európai Unió 500 millió eurós többletfinanszírozásról döntött a háború „humanitárius következményeinek” kezelése miatt, beleértve ebbe a háború elől menekülők ellátását is.