Párhuzamos valóságok: ilyen a háború az orosz médiában

Mit látnak az orosz tévénézők a háborúról? Milyen információkhoz jutnak azok, akik kizárólag az orosz állami média tudósításait követik? Egy olyan alternatív univerzum képe rajzolódik ki, amely a valósággal vajmi kevés kapcsolatot ápol.

Saját magukat bombázó ukránok, fasisztákkal heroikus harcot vívó oroszok, nőket és gyerekeket élőpajzsként felhasználó ukrán hadsereg – ilyen hírekkel találkozhatnak azok, akik az oroszországi állami tévétársaságok tudósításait követik az orosz-ukrán háborúról. A BBC cikkéből megismerhetjük hogyan fest az invázió az olyan, Kreml által szabályozott orosz médiában, mint a Rosszija 1, a Rosszija 24, az Egyes Csatorna, vagy éppen az NTV.

Az Egyes Csatorna – amely egyébként Oroszország legnépszerűbb adója – reggeli műsorában többek között arról értekezett – miután a bemondó jelezte, hogy „a mindenki által jól ismert események okán” az aktualitásokkal foglalkoznak majd többet –, hogy az ukránok által megsemmisített orosz harci eszközökről keringő képek „összezavarni hivatottak az ezügyben tapasztalatlan nézőt”, így „manipulatívak”.

Az NTV nevű orosz adó – amely egyébként Gazprom érdekeltségébe tartozik – szinte kizárólagosan a kelet-ukrajnai szakadár területeken zajló harcokról tudósított. Tudósításukban említésen kívül hagyták a Kijev irányába haladó több mint 60 kilométer hosszú orosz hadikonvojt, azonban kicsivel későbbi beszámolójukban említést tettek az ukrán fővárosban zajló eseményekről is: gyorsan tisztázták, hogy ezek természetesen „álhírek”. Azt is megemlítették, hogy a Harkiv főterére becsapódó orosz rakéta olyan helyről került kilövésre, ahol nincsenek is jelen orosz csapatok.

A Rosszija 1-en és az Egyes Csatornán – Oroszország két legnépszerűbb adóján, amelyek ugyancsak állami ellenőrzés alatt állnak – az ukrán erőket a Donbasz régióban elkövetett háborús bűnökkel vádolták meg. Az ukrajnai civileket szerintük nem az orosz erők, hanem az „ukrán nacionalisták” fenyegetik – mondta a Rosszija 1 műsorvezetője.

„Élőpajzsként használják a civileket, szándékosan telepítenek rakétakilővő rendszereket lakott területekre, és fokozzák a donbászi városok bombázását” – tette hozzá a műsorvezető. Ráadásul az ukránok arra készülnek, hogy „lakóházakat lőjenek”, valamint, hogy ammóniaraktárakat bombázzanak, mindezt „a civilek és az orosz erők elleni provokációként” – hangzott el.

Kínosan ügyelnek a híradások arra is, hogy véletlenül se hangozzon el az, hogy háború van. Az orosz inváziót „demilitarizációs műveletként” írják le, melynek célja, hogy az ukrán katonai infrastruktúra támadásával védjék meg a civil lakosságot.

A tudósítók emelett érzelmileg meglehetősen felfűtött nyelvi képekkel írják le az eseményeket. Igyekeznek párhuzamot vonni a jelenleg zajló történések és a szovjet hadsereg a „Nagy Honvédő Háborúban” a nácikkal való harcai között.

„A nacionalisták taktikája nem változott a második világháború óta: gyerekeket használnak élőpajzsként” – ezt már a Rosszija 1 testvércsatornájának, a Rosszija 24-nek a reggeli adásának műsorvezetője mondta.

Úgy folytatta: „A szó legszorosabb értelmében úgy viselkednek, mint a fasiszták. A neonácik nem csak egyszerű lakóépületekbe helyezik el a felszereléseiket, hanem olyan házakba, amelyek pincéiben kifejezetten gyerekek húzódnak meg”. A riport címe egyébként „Ukrán fasizmus” volt.

Az oroszországi tudósítások a nyugati híradásokkal ellentétben kifejezetten sikeres akcióként írják le az elmúlt napok eseményeit.