Gődény pártjának ajánlóívein szerepelt a személyi számom, pedig nem is adtam nekik ajánlást

Idén először az ügyfélkapu segítségével lehet ellenőrizni, kinek adtuk ajánlásokat arra vonatkozólag, hogy egy jelölt indulhasson a 2022-es országgyűlési választáson. A Gődény György féle Normális Élet Pártjánál korábban egy választási csalásra gyanút mutató oldal is elindult. A gyanú pedig most beigazolódott.

A Normális Élet Pártja még a kampányidőszakot megelőzően elindított egy honlapot, melyen a név és a cím mellett a személyi azonosító számot is elkérték, ami alapvetően szokatlan és nem is érdemes ilyen jellegű személyes adatot senkinek sem megadni. Sejtve, hogy itt választási csalás készül, valótlan névvel és címmel, de a valódi személyi azonosítómat megadtam, hogy később kikérhessem, ki használta azt fel és meggyőződhessek arról, hogy itt jogtalanul szeretnék az ajánlásomat feltüntetni.

Miután a valasztas.hu oldalon megjelentek a Gődény féle párt képviselői, akik leadták az elvileg érvényes ajánlásokat, el is kezdtem használni az ügyfélkapus lehetőséget és gyakorlatilag minden nap ellenőriztem, megjelenik-e a személyi azonosítóm felhasználásának igazolása.

Az ellenőrző oldalon hiába ellenőriztem a jelölt bejelentését, majd az azt követő napon, hogy felhasználták-e az adataimat, az csak két nappal később jelent meg a felületen. Természetesen, mivel a személyi azonosítónk kívül minden adatom valótlan volt, így a rendszer is jelezte, hogy nem tudtam az oltásellenes pártot támogatni.

Viszont hiába nem támogattam, az adataimat akkor is a beleegyezésem nélkül valaki felírta az ajánlóívre, sőt, az általam nem létező személy nevében valaki azt aláírásával hitelesítette is, ami egyértelműen kimeríti a választási csalás tényét, ami miatt feljelentést is teszek, így olvasóink is betekintést nyerhetnek abba, hogyan is zajlik egy ilyen eljárás és egyáltalán lesz-e bármi következménye az esetnek.

Ha szeretnéd, az ajánlásaidat itt tudod ellenőrizni (ha nem működik a link, akkor a valasztas.hu oldalon a Választópolgároknak fül alatt a Kit ajánlottam? hivatkozásra kattints)