Szili Katalin az erdélyi magyaroknál lobbizik, hogy szavazzanak a Fideszre

Identitásuk vállalására és a magyarországi választásokon való részvételre biztatta szerdai kolozsvári sajtótájékoztatóján Szili Katalin az erdélyi magyarokat. A miniszterelnöki megbízott a 2022-es év két fontos eseményének nevezte a romániai népszámlálást és a magyarországi parlamenti választásokat. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a népszámlálás önkitöltős szakaszában azok az erdélyi magyarok is kitölthetik az adatlapot, akik külföldön élnek, de kevesebb mint egy éve távoztak, vagy fontolgatják a hazatérést.

“Minden magyar számít” – ismételte meg a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) népszámlálási jelszavát Szili Katalin. A magyarországi választásokról szólva kijelentette: az elmúlt 12 év nemzetpolitikájára építeni lehet a jövőben is, és el lehet végezni e politika “finomhangolását”. Úgy vélte: a határon túli magyarok jogait nem szabad csorbítani, és nem szabad hinni azoknak, akik le akarják választani a szavazati jogot az állampolgárságról.

El a kezekkel a határon kívül élő magyar állampolgárok szavazati jogáról! (.) Nem engedünk a 12 év nemzetpolitikájából. Kérjük, hogy támogassák ezt a nemzetpolitikát” – jelentette ki a miniszterelnöki megbízott. Azt is megjegyezte, hogy március 9-ig van lehetőségük a határon túli magyar állampolgároknak arra, hogy felvétessék magukat a választói névjegyzékbe. Arra is kitért, hogy az Európai Uniót – az addigi Európai Közösségekből – létrehozó maastrichti szerződés aláírásának 30. évfordulója újabb alkalom arra, hogy ismét szót emeljenek az Európai Unióban az őshonos nemzeti közösségek jogai mellett. Úgy vélte: Brüsszelnek nemcsak a faji, vallási, nemi kisebbségek ügyeivel kellene foglalkoznia, hanem az őshonos nemzeti kisebbségek kérdésével is. E csoport ugyanis az EU 450 milliós lakosságának a tíz százalékát teszi ki. Sajnálatosnak tartotta, hogy az EU nagyobb figyelmet fordít az öt százalékot kitevő bevándorlók ügyére.

Szili Katalin újságírói kérdésre válaszolva kitért arra a levélre is, amelyben erdélyi magyar önkormányzati vezetők elutasították Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt erdélyi fogadását. “Mindenkinek joga, hogy ebben maga döntsön, de én empatikus vagyok velük. Én sem szívesen fogadnék valakit, aki olyan kijelentéseket tesz, amelyek jogszűkítőek a magyarok számára” – jelentette ki a politikus. A székely identitással kapcsolatos vitáról szóló kérdésre válaszolva kijelentette: “Ha két indián egymás skalpját követeli, a sápadtarcúak örülnek”. Tudni vélte, hogy a székely és a magyar identitás népszámlálási vállalásának a problémája megoldódott azzal, hogy a székelyt a magyar alkategóriájaként tüntetik fel a kérdőíven. Hozzátette azonban, hogy az erdélyi magyar közösség több lehetőséget ad a megosztásra, ha széttartó elveket vall.

Szili Katalin elmondta: szerdán Kolozsváron Kató Béla református és Kovács István unitárius püspökkel találkozott, meglátogatta a felújítás alatt lévő Szent Mihály római katolikus plébániatemplomot, és Horváth Annával, az RMDSZ ügyvezető alelnökével is tárgyalt.

Kiemelt kép: Szili Katalin Facebook oldala / szöveg: MTI