A miniszterelnök Kossuth Rádió ‘Jó reggelt Magyarország!’ című műsorában beszélt az omikron terjedéséről, Korózs Lajos korábbi álmentős videójáról, vakcinákról, a magyar gazdaság helyzetéről és persze még részletesebben az ellenzékről.

A járványhelyzetről

A járványkezelésre vonatkozólag elmondták, hogy az omikron variáns egy új kihívás, ami nem jelent nagyobb kihívást, szélsebesen terjed, gyorsabban, mint bármelyik korábbi variáns, de kevésbé veszélyes. A kórházban lévők száma lassan csökken, ahogy a lélegeztetőgépen lévő személyek száma is.

Orbán Viktor megismételte, hogy február 15-től csak az a 18 éven felüli ember minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást is, tehát a védettségi igazolvány átalakul oltottsági igazolvány (mivel az átesettséggel sem minősül valaki védettnek). A karanténkötelezettség 10-ről 7 napra csökken, de 5 nap után negatív teszttel is fel lehet oldani a karantént. Januárban minden csütörtökön és pénteken 14 és 18 óra között, szombatonként pedig 10 és 18 óra között regisztráció nélkül hozzá lehet jutni az oltáshoz.

A baloldal járványkezelésének támadásáról annyit mondott, hogy a nemzetközi trenddel ellentétben annyiban másabb, hogy kamuvideókat készítettek a miniszterelnök szerint, azaz ismét felelevenítette az MSZP-s Korózs Lajos álmentős videóját. Szerinte ezek az álhírek terjesztése a kórházban dolgozó emberek munkáját minősítik le. Szerinte a baloldal nem tud a kormány támadása és az ország leminősítés között különbséget tenni.

A keleti vakcinák kapcsán hozzátette, hogy a kínai vakciánt a WHO jóváhagyta, azaz nem érdemes róla vitázni. Az orosz oltási anyaggal, amit viszont semmilyen egészségügyi szervezet nem fogadott el, nem beszélt a miniszterelnök, pedig az továbbra is több százezer magyar állampolgárt korlátoz a szabad mozgásában. Korábban Hollik István a Jövő TV-nek azt nyilatkozta, legkésőbb 2021. júliusára azt is engedélyezni fogják. Ez jó fél éve nem történt meg.

Magyarország előre megy nem hátra

Orbán Viktor szerint a fenti mondatban benne van az a küzdelem, ami az elmúlt évtizedet összefoglalja, mivel az ország csődközeli helyzetben van, de most 12 év munkája után Magyarország ezt kijavította. Itt példát mondott a 13. havi nyugdíjról, a minimálbér emeléséről, valamint több választás előtti intézkedésről, ami valamiért csak most jutott eszébe a kormánynak, hogy megadja az állampolgároknak.

Szerinte az ellenzéki politikusok ezeket az intézkedéseket visszavonnák. Kiemelte, hogy a 2010 előtti időszakban a megvonások intézkedéseit egy alkalommal sem szavazta meg a parlament. Szerinte pedig a mostani intézkedések, így a benzin, rezsi vagy élelmiszerekre vonatkozó árstoppok az emberek érdeke, hogy létrejöhessenek.

Márki-Zay Péter és az ellenzék

Szóba került, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az előválasztás győzelmekor azt mondta, hogy leváltották az ellenzéket és nem fognak a 2010 előtti időszakhoz visszatérni. Orbán Viktor elmondta, hogy szerinte a baloldal sokat dolgozik az egészségügy kapcsán, hogy a nagytőke és a nemzetközi tőke előtt megnyissa és privatizálák.

Szerinte a kormány azon dolgozott, hogy az állami egészségügyi rendszer minél jobb legyen, ami az orvosi béremelések miatt részben megvalósult, de a lepusztuló kórházak, a szakdolgozók elmaradó béremelése, vagy az óriási háziorvos-hiányt tekintve ez bőven nem valósult meg.

Migráció

A migráció, mint veszély és fenyegetés velünk él a következő években is – fogalmazott Orbán Viktor, aki kifejtette, hogy a határvédelem átalakításra kerül a következő években is. Ez vélhetően azt is jelenti, hogy a migráció, mint kampánytéma itt lesz a következő időszakban is.