Orbán: komoly pénzösszeggel büntetjük azokat, akik nem tartanak az árcsökkentett termékekből

A miniszterelnök a Kossuth Rádióban beszélt a korábban belengetett élelmiszerárak tavalyi árszinten történő rögzítéséről, melynek egyelőre több részlete homályos. Most a február 1-től életbe lépő szabályozásról tudtunk meg több részletet.

Az élelmiszerárak rögzítése kapcsán elmondta, hogy a szerb példát vette figyelembe, ahol 5 termék árát vitték vissza egy korábbi árszínvonalra. Orbán Viktor elmondása szerint február 1-től hat élelmiszer árát a 2021. október 15-i szinten rögzítenek. Ennek megfelelően csökkentik a kristálycukor, búza finomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell, illetve a 2,8%-os zsírtartalmú tehéntej árát.

A csütörtöki kormányinfón az RTL Klub kérdésére Gulyás Gergely elárulta, hogy az ismert termékeken felül a legszegényebbek által népszerű csirkefarhát ára is rögzítésre kerül a tavalyi árszinten, így a tegnap bejelentett élelmiszerekkel együtt ez a hetedik alapvető élelmiszer, aminek ára csökkenhet a közeljövőben.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban kiemelte, olyan rendelkezés vezettek be, ami betartható, ezért aki nem fog tartani a megjelölt termékekből, azokat komoly pénzbüntetéssel fogják súlytani.

Az ellenzék kritikájáról pedig azt mondta, hogy szerinte az alapvető élelmiszerek áfája már öt százalékon van, amit ők korábban nem is szavaztak meg. Ez egyébként annyiban nem igaz, hogy a zöldség vagy a gyümölcs, de még a hal áfája is 27%-os, azaz az alapvető élelmiszereknek csak egy csekély részének csökkent az áfatartalma.