Így reagált az ellenzék Orbán bejelentésére

A tegnapi napon Magyarország miniszterelnöke „fontos bejelentést” közvetített Facebook-oldalán.

A bejelentés az alábbiakat tartalmazta:

  • Sikerült megfékezniük a benzinárnövekedést
  • Bevezettek egy “kamatstoppot” a jelzáloghitelek esetében
  • Fix árú energiát kapnak a magyar lakosok, ami Orbán szerint megvédi őket
  • 6 élelmiszer a kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell, illetve a 2,8%-os zsírtartalmú tehéntej esetében beavatkoznak az árak alakulásába: a tavalyi év, október 15-i árakat igyekeztek visszahozni ezekre az élelmiszerekre

A bejelentést követően, szinte azonnal reagáltak az ellenzék politikusai, összegyűjtöttük, hogy ki, hogyan:

Az összefogás

Hadházy Ákos szerint néhány termék árának a visszaállítása semmin nem fog változtatni. Posztjában arról írt, hogy ezzel csak annyi lesz elérve, hogy hiány alakul ki ezekből. Állítása szerint osztogatással szeretné orvosolni az elszabadult inflációt, ami olyan, minta

„benzinnel oltanának tüzet”

– fogalmaz posztjában.

Az összefogás pártjai és politikusai egyébként közös posztokban és sajtóközleményekben reagáltak Orbán bejelentésére. Elmondták, hogy a tegnapi videó egy beismerő vallomás.

„12 éves kétharmados kormányzásának utolsó 12 hetében kezd el foglalkozni a termékek árával.”

– írják.

Írásaikban kitérnek arra is, hogy megígérik: ha kormányváltás lesz, 5%-ban fogják maximálni az alapvető élelmiszerek ÁFA-ját.

A sajtóközlemény:

Egységben Magyarországért: reagálás Orbán Viktor bejelentésére

Orbán Viktor bejelentése beismerő vallomás arról, hogy a magyar gazdaság tragikus állapotban van. 
Mennie kell annak a csapnivaló kormánynak, amelyik 12 éves kétharmados kormányzásának utolsó 12 hetében kezd el foglalkozni a termékek árával. Felelős gazdaságpolitika helyett hatósági árakkal kezelik a vágtató drágulást, ez az orbáni gazdaságpolitika teljes kudarca. Hatósági árazás helyett a rekordméretű ÁFA csökkentésével segítenénk az embereket: az április 3-i kormányváltás után 5 %-ban maximáljuk az alapvető élelmiszerek ÁFÁ-ját.

DK
Jobbik
LMP
MMM
Momentum
MSZP
Párbeszéd

ISZOMM

Az Igen Szolidáris Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) Párt sajtóközleményében hatósági árakat követel árbefagyasztás helyett.

„méltányos hatósági árakat szorgalmazza egyes alapvető élelmiszerek tekintetében, azonban helyteleníti az önkényes árletöréseket, illetve árbefagyasztásokat.”

– írják közleményükben.

Szerintük a kormány által elrendelt, hat terméket érintő, tavalyi szintre történő árrögzítés súlyos zavarokat okozhat az ellátásban. Akkor is, ha a benzinkutak esetéhez hasonlóan netán árusítási kötelezettség társul hozzá, ugyanis a kiskereskedelem könnyen a beszerzési ár alatti értékestés tilalmát lesz kénytelen megszegni, illetve más termékek árának emelésével kárpótolni a veszteségeit.

Sajtóközleményükben kitérnek egy programpontjukra, mely az „Igen, szocializmus” címet viseli. Ez a pontjuk arról szól, hogy

az egyes alapvető élelmiszerek esetében a hatósági ár alkalmazása mellett méltányos teherelosztás kell, hogy történjen.

Tehát az állam, a termelők és a kereskedők teljes vertikuma vegye ki a maga részét az ármérséklésből!