Meghalt az Európai Parlament elnöke, sokat köszönhetett neki az EP

Ma hajnalmabn (01.11.), Olaszországban meghalt David Sassoli, az Európai Parlament elnöke – számolt be a Politico. Sassoli 65 éves korában távozott, karácsony óta volt kórházban.

Sassoli néhány nappal azelőtt halt meg, hogy lejárt a mandátuma a 705 fős parlamentben. Jövő héten Strasbourgban kell megválasztania utódját. Szeptember óta súlyos betegségekkel, köztük tüdőgyulladással küzdött és többször is volt kórházban, legutóbb december 26-án került be.

Sassoli két és fél éves mandátumának nagy részét azzal töltötte, hogy a Parlamentet kormányozta a koronavírus-járvány rendkívüli nehézségei alatt, amely egy időre gyakorlatilag bezárta épületeit Brüsszelben és Strasbourgban, és arra kényszerítette őt és a parlamenti adminisztrációt, hogy korábban nem látott távmunka módszereket alkalmazzanak.

Segített az EU hosszú távú költségvetéséről folyó kemény tárgyalások irányításában is, megnyitva az utat egy történelmi jelentőségű, 1,8 billió eurós költségvetési és helyreállítási csomag létrehozásához, amely hagyományos finanszírozást és példátlan közös adósságot is tartalmaz. A Parlament 2020. november 10-én megállapodott az EU Tanáccsal, amely biztosította a 2021-2027-es költségvetés elfogadását. A megállapodás értelmében a Parlament többletfinanszírozást nyert el olyan területeken, mint a Horizont Europe kutatási program és a népszerű Erasmus diákcsereprogram.

Újságíróból politikus

Sassoli Firenzében született 1956. május 30-án, és hivatalos életrajza szerint fiatalon újságíróként dolgozott kis újságoknál, mielőtt Rómába költözött, hogy csatlakozzon a milánói székhelyű Il Giorno napilap munkatársaihoz.

1992-ben a televízió felé indult, a TG3 tudósítójaként kezdett, és hamarosan a Rai Uno és a Rai Due hírműsorainak szereplője lett. 1999-ben a TG1 külön tudósítója lett, és egy évtizedet töltött a csatorna hírműsorainak fő kiadásainak menedzselésével. 2007-ben a TG1 igazgatóhelyettesévé nevezték ki.

Sassolit Róma egykori polgármestere, Walter Veltroni vonta be a politikába, aki a 2007-ben alapított olaszországi balközép Demokrata Párt első vezetője volt, amelyhez Sassoli csatlakozott. Sassolit 2009-ben választották először az Európai Parlamentbe, 2009 és 2014 között a párt delegációjának vezetője volt.

2012-ben a Demokrata Párt jelöltjeként sikertelenül pályázott Róma polgármesteri posztjára, de 2014-ben újra beválasztották az Európai Parlamentbe, és a Parlament alelnökévé is szavazták. A közlekedési kérdésekre összpontosított, kiemelkedő projektje egy vasúti reformcsomag volt.

Sassoli 2019-ben harmadik ciklusban is megnyerte a szocialista alelnöki posztot, abban a tökéletes pillanatban, amikor az Európai Tanács a pártegyensúlyra törekedett és az EU, az új vezetői pályán balközép parlamenti elnököt szeretett volna látni.


/kiemelt kép: Julien Warnand/AFP Pool via Getty Images