Ne legyen kötelező a nyelvvizsga a diplomához – szeretné már több ezer diák

Debrecen, 2020. július 4. Magasba dobják sapkáikat a végzõs hallgatóka Debreceni Egyetem tanévzáró ünnepségén a debreceni Nagyerdei Stadionban 2020. július 4-én. A koronavírus-járvány miatt az intézmény nem tudta megtartani szokásos kari diplomaosztóit a fõépület díszudvarán, ezért döntöttek a szabadtéri rendezvény mellett. A tanévzárón nem volt lehetõség arra, hogy minden végzõs személyesen vegye át az oklevelét, ezért karonként két-két hallgató, egy magyar és egy angol nyelvû képzésen végzett diák vette át a diplomát jelképesen a többiek nevében is. MTI/Czeglédi Zsolt

Egyre többen szeretnék, ha az idén végző egyetemi hallgatók is kötelező nyelvvizsga nélkül kaphatnának diplomát. Ilyen döntés azonban eddig nem született.

December közepén megszavazta az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását. A rendeletnek része maradt az úgynevezett 2021-es nyelvvizsga-amnesztia is, mely arról szólt, hogy a 2021 augusztusáig záróvizsgázó diákok nyelvvizsga nélkül is átvehetik a diplomájukat.

A rendelet szült néhány félreértés

Sok egyetemista úgy értelmezte a jogszabályt, hogy a 2022-es végzősök is megkapják a diplomájukat a nyelvvizsga bemutatása nélkül, azonban ez téves, ahogy fentebb írtuk, ez csak azokra a diákokra vonatkozik, akik 2021 augusztusáig sikeres záróvizsgát tettek.

Újabb petíció indult

Sokan, érthető okokból most is azt szeretnék, hogy könnyítéssel kaphassák meg a diplomájukat. Petíciót is indítottak, amit eddig több mint 3500-an írtak alá.

Az aláírásgyűjtés kezdeményezői kiemelték:

azok, akik 7 és 8 féléves képzésen tanulnak, egyszerre kezdték el a tanulmányaikat azokkal, akik 6 féléves szakon végeztek tavaly, a jelenlegi szabályok alapján mégsem kapnak könnyítést. Ezért azt kérik, hogy a

a fennálló járványügyi helyzetre való tekintettel hosszabbítsák meg a rendelet érvényességét (a 2022-es évre is).

/eduline.hu