Génmódosított lencse kerülhet az asztalra Újévkor?

Nem titok, hogy rengeteg importált árut fogyasztanak a világon mindenhol, és Magyarország sem kivétel ez alól. Az olcsóbb külföldről importált lencse fog nagyobb valószínűséggel az újévi asztalra kerülni, hiszen Magyarországon nagyjából egyedül Győr-Moson-Sopron megyében foglalkoznak lencsetermesztéssel.

A világ legnagyobb lencsetermesztői közé tartozik India, az Amerikai Egyesült Államok és Kanada is.


Magyarország a polcokon található lencsék nagyrészét Kanadából szerzi be, illetve ezen kívül még főként Oroszországtól és Lengyelországtól.


Mi a baj bizonyos kanadai termékekkel?


Az, hogy nagyon sok esetben GMO-t tartalmaznak, de mi is az a GMO? Genetically Modified azaz genetikailag módosított. A genetikai örökítőanyagot (DNS-t) mesterségesen átalakították úgy, ahogy az a természetben nem fordul elő.


A gazdaságilag is jelentős génmódosított növényeket négy csoportba sorolhatóak:

Egyértelmű, hogy az egész azt szolgája, hogy minél nagyobb terméshozam legyen, ezzel a termelők és az ország is nagyobb haszonra tud szert tenni. Ez viszont komoly problémákat okozhat az emberi szervezetben. Például, ha a génmódosított búza példáját nézzük, a farmerek megveszik a magot, óriási terméshozamot produkálnak, degeszre keresik magukat vele, viszont, ha ebből liszt, majd tészta készül sokkal magasabb gluténtartalommal is fog rendelkezni. Nem véletlen az elmúlt években egyre gyakrabban kialakult glutén érzékenység sem. Mindemellett a mag élettartalma is nagyon rövid, ugyanis ezek a típusú magok nem teremnek újra, nem produkálnak új termést, hanem a gazdáknak ugyanúgy újra meg kell venni a magokat és azokat elvetni.

Mikor lehet „GMO-mentes termelésből” származó egy szójaliszt, a tej, a méz, egy szójaital vagy egy szalámi?


A jelenlegi európai uniós szabályozás szerint, amennyiben egy adott GMO-t tartalmazó élelmiszert az Unióban engedélyeztek élelmiszercélú felhasználásra, akkor az áruk szabad mozgása elv miatt forgalomba lehet hozni az Európai Unió területén, így Magyarországon is – olvasható a Nébih oldalán.

Természetesen a lencsénél is nagyon fontos lenne, hogy a hazai piacot kéne erősíteni, nem pedig óriási környezetszennyezéssel járó, fél világot bejárt lencsének kellene a magyar otthonok háztartásaiba kerülnie. Ehhez fontos lenne a fontos kereskedelmi pozíció kialakítása. Illetve szakértők szerint a lencse hazai piaci helyzetének stabilizálásán túl a megfelelő és érdekelt feldolgozó-kapacitás kiépítése, illetve a szemes fehérjenövény termeléshez kötött támogatása segíthetné a lencse hazai újbóli elterjedését – írja javaslatként a Agroinform.hu is.


A magyar hagyományokban is jelen van a lencse fogyasztása Újévkor. Pontosabban nem csak lencsét lehet, hanem a szemes terményeket kell előnyben részesíteni, mint a lencse, rizs, vagy köles. Mindez azért fontos, mert a hagyományok, hiedelmek és babonák szerint a sok apró mag pénzbőséget fog okozni az újévben. A disznó fogyasztása, akár lencsében vagy nélküle, pedig azért fontos mert a malac előtúrja a szerencsét. A szárnyasoktól viszont tartózkodni kell, mert az a hiedelmek szerint elkaparja az évre a szerencsénket.