A magyar választási rendszerről egyszerűen – Faltól Falig 7.

Jó párszor elhangzik az érv, hogy a kormánypárt megkapta a néptől a felhatalmazást, az ország kétharmada a Fideszre szavazott. Ezzel a választók felhatalmazták őket arra, hogy például módosíthatják az alkotmányt, kiszervezhetik a közpénzeket, sőt magát a választási törvényeket is úgy módosítják, ahogy épp nekik tetszik.

Pontosan ez is történt. A kétharmados többséghez szorosan hozzájárult a választókerületek újraszervezése, a kettős állampolgárok szavazati joga, a külhoni magyarok levélszavazásának szabályzata, a képviselőtestület megfelezése.

- Hirdetés -

Ezeket a kérdéseket járjuk a körbe Faltól Falig című műsorunk hetedik adásában. Felvázoljuk benne a magyar országgyűlési választási rendszer működését, illetve azt is, hogy hogyan lehetséges az, hogy kétharmados többséget szerzett a Fidesz, mikor az ország kevesebb, mint fele szavazott rá.

A győzteskompenzáció, illetve a választókerületek újraszervezése egyértelműen a Fidesznek hajtja a vizet. Ha valaki azzal jön, hogy a Fideszre szavazott a szavazók kétharmada, nyugodtan lehet neki mondani, hogy ez egyszerűen nem igaz.

Már a választás.hu oldala is világosan megmutatja, hogy kevesebb, mint 50% szavazott a Fideszre, mind 2014-ben, mind 2018-ban.

- Hirdetés -
spot_imgspot_img

Kövess minket közösségi oldalainkon is!

42,500FansLike
5,100SubscribersSubscribe

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Legújabb videóink

Korábbi híreink

error: A tartalom védett!