LMP: Fullasztóan rossz a levegő, pedig van megoldás

Tetlák Örs, LMP

Tetlák Örs, az LMP elnökségi tagja és Érd alpolgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján aggodalmát fejezte annak kapcsán, hogy a fűtési szezon beköszöntével megszaporodott a hulladékanyagok házilagos elégetése. A legmérsékeltebb becslések szerint is 12-14 ezer honfitársunk veszti életét idő előtt a magas légszennyezettség miatt.

Fontos tudni azt is, hogy nemzetközi szerződések be nem tartása miatt kötelezettségszegési eljárás alatt áll Magyarország a levegő szennyezettségével kapcsolatban. Télen elsősorban a fűtés felel a levegő szennyezettségért, tehát a szálló por mennyiségének legalább háromnegyedéért. A településeket nem szabad magukra hagyni, azonnali és hathatós kormányzati beavatkozásra van szükség.

Az LMP határozati javaslatot nyújtott be a helyzet rendezésére. Ebben az szerepel, hogy komplex lakossági épületszigetelési programot kell elindítani évi 300 milliárd forint biztosításával. A legolcsóbb energia az el nem használt energia, ezért a családok rengeteget spórolhatnak a megfelelő szigeteléssel és a nyílászárók cseréjével, illetve korszerű fűtési rendszerek alkalmazásával – mondta Tetlák Örs sajtótájékoztatóján.

A rászoruló családoknak megfelelő minőségű és mennyiségű tüzelőanyagot kell biztosítani, de végleges megoldást a szilárd tüzelés teljes kiváltása jelenthet. Ma szegény sorban élő családok tízezrei választhatnak, hogy vagy súlyosan terhelik a környezetet és hulladékkal fűtenek, vagy megfagynak a saját otthonaikban. Ezen a helyzeten a magukra hagyott települések alig tudnak javítani. Hatáskörök és erőforrások nélkül a települések sem a fűtési célú illegális hulladék felhalmozása, sem annak elégetése ellen nem tudnak fellépni.

A levegőszennyezéssel kapcsolatban kikerülhetetlen a gépjármű forgalom említése. Országos úthasználati díj minél előbbi bevezetésére lenne szükség, ami GPS alapon mérné a megtett kilométert és a szennyezés mértékét, így közvetlenül érvényesítené a fizessen a szennyező elvet. Ezzel párhuzamosan fejleszteni kell a közösségi közlekedés minőségét, kerékpárbaráttá kell tenni az utakat és sétálóövezeteket kell kialakítani a városokban.