Korlátozás lesz karácsonykor, ha nem veszik fel sokan a harmadik oltást Orbán Viktor szerint

Péntek reggel a Kossuth Rádióban adott interjújában a miniszterelnök elmondta, hogy meghosszabbítják az oltási akcióhetet, karácsonykor pedig akkor nem lesz lezárás, ha sokan felveszik a harmadik oltást.

Orbán Viktor szerint nehéz a magyarokat rávenni az oltásra, de az a reménye beigazolódott, hogy aki nem oltásellenes, az elment és élt az akcióhéten a lehetőséggel az ellenanyag felvételével. Szerinte sokan veszik fel már a harmadik oltást is, de az ország védettségéhez ez nem elégséges. Az elmúlt hét sikere miatt egy héttel meghosszabbítják az oltási akcióhetet.

Mint elmondta, csak akkor lesz korlátozások nélküli karácsony, ha sokan felveszik a harmadik oltást – jelentette be a miniszterelnök – ugyanis szerinte csak így tud az országban erős védettség kialakulni.

Arról, hogy lesz-e korlátozás a közeljövőben, arra jelenleg nem tudott válaszolni Orbán Viktor, de szerinte a kormány két lábban a földön jár és csak akkor szigorítanak, ha arra valóban szükség lesz. Erre a következtetésre azért is jutottak, mert szerintük a lezárások nem állítják meg, csak lassítják a vírus terjedését.

Fontos változás, hogy már az 5 és 12 év közötti gyermekek is felvehetik a Pfizer oltást egy új engedély szerint.

Csütörtök este Kásler Miklós is közzétette az oltás típusára vonatkozó ajánlását. A miniszter posztja szerint az ajánlást az Emberi Erőforrások Minisztériuma valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ harmadik oltással kapcsolatos eljárásrendje alapján tette közzé.

Akik első és második oltásnak az AstraZeneca vagy a Jansen oltóanyagát kapták, azoknak mRNS vakcinát illetve Sinopharmot, míg a Pfizer vagy Moderna vakcinával oltottaknak vektorvakcinát és a Sinopahrmot tanácsolják emlékeztető oltásnak. A Sinopharmmal oltottak esetében mind a vektorvakcinák, mind az mRNS alapú vakcinák alkalmazhatóak a poszt szerint. Azok, akik első és második oltásnak Szputnyikot kaptak, azoknak mRNS vakcinát illetve a Sinopharmot ajánlják.

Az oltóorvos döntése értelmében, ellenjavallat esetén alkalmazható homológ, vagyis az első két oltással azonos oltóanyag is.