-0.9 C
Budapest
2021. december 4., szombat

Korlátozás lesz karácsonykor, ha nem veszik fel sokan a harmadik oltást Orbán Viktor szerint

Péntek reggel a Kossuth Rádióban adott interjújában a miniszterelnök elmondta, hogy meghosszabbítják az oltási akcióhetet, karácsonykor pedig akkor nem lesz lezárás, ha sokan felveszik a harmadik oltást.

Orbán Viktor szerint nehéz a magyarokat rávenni az oltásra, de az a reménye beigazolódott, hogy aki nem oltásellenes, az elment és élt az akcióhéten a lehetőséggel az ellenanyag felvételével. Szerinte sokan veszik fel már a harmadik oltást is, de az ország védettségéhez ez nem elégséges. Az elmúlt hét sikere miatt egy héttel meghosszabbítják az oltási akcióhetet.

- Hirdetés -

Mint elmondta, csak akkor lesz korlátozások nélküli karácsony, ha sokan felveszik a harmadik oltást – jelentette be a miniszterelnök – ugyanis szerinte csak így tud az országban erős védettség kialakulni.

Arról, hogy lesz-e korlátozás a közeljövőben, arra jelenleg nem tudott válaszolni Orbán Viktor, de szerinte a kormány két lábban a földön jár és csak akkor szigorítanak, ha arra valóban szükség lesz. Erre a következtetésre azért is jutottak, mert szerintük a lezárások nem állítják meg, csak lassítják a vírus terjedését.

Fontos változás, hogy már az 5 és 12 év közötti gyermekek is felvehetik a Pfizer oltást egy új engedély szerint.

- Hirdetés -

Csütörtök este Kásler Miklós is közzétette az oltás típusára vonatkozó ajánlását. A miniszter posztja szerint az ajánlást az Emberi Erőforrások Minisztériuma valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ harmadik oltással kapcsolatos eljárásrendje alapján tette közzé.

Akik első és második oltásnak az AstraZeneca vagy a Jansen oltóanyagát kapták, azoknak mRNS vakcinát illetve Sinopharmot, míg a Pfizer vagy Moderna vakcinával oltottaknak vektorvakcinát és a Sinopahrmot tanácsolják emlékeztető oltásnak. A Sinopharmmal oltottak esetében mind a vektorvakcinák, mind az mRNS alapú vakcinák alkalmazhatóak a poszt szerint. Azok, akik első és második oltásnak Szputnyikot kaptak, azoknak mRNS vakcinát illetve a Sinopharmot ajánlják.

Az oltóorvos döntése értelmében, ellenjavallat esetén alkalmazható homológ, vagyis az első két oltással azonos oltóanyag is. 

- Hirdetés -
spot_imgspot_img

Kövess minket közösségi oldalainkon is!

42,000követőTetszik
4,600feliratkozóFeliratkozás

Legújabb videóink

Korábbi híreink