Ausztriában életbe lépett a G2 szabály, mutatjuk mik azok

Ausztria egyike azon európai országoknak, amelyekben most emelkedő esetszámok tapasztalhatók. Az osztrák szövetségi kormány néhány hete már megalkotott egy szakaszos tervet, ezt a folyamatot most felgyorsítják. Konkrétan: november 8-tól, hétfőtől a 2G-szabály van érvényben a gasztronómiában, a szállodákban, az éjszakai vendéglátásban, a kulturális, szabadidős és sportlétesítményekben, valamint a felvonókon (oltott vagy gyógyult személyek léphetnek be).

Erre a következetes szabályozásra elsősorban a fertőzések számának visszaszorítása érdekében van szükség, ezek az intézkedések ugyanakkor hozzájárulnak ahhoz is, hogy Ausztriában lehessen téli turizmus. Az Österreich Werbung által szeptemberben végzett felmérés szerint az ausztriai téli üdülést tervezők körében az oltottsági arány 80 százalék körül vagy afelett van. (A felmérési adatok Ausztriából, Németországból, Hollandiából, Lengyelországból, a Cseh Köztársaságból, Svájcból és Nagy-Britanniából származnak.)

Ausztria nyáron már bizonyította, hogy a világjárvány idején is lehetséges a felelős turizmus. Ausztria felelős vendéglátó országként télen is minden szükséges intézkedést megtesz a vendégek és a vendéglátók védelme érdekében.

„A szigorú és világos szabályozással nemcsak tervezhetővé tesszük a téli üdülést, hanem kellő felelősségtudattal is vágunk neki a téli szezonnak. Az idegenforgalmi ágazat jól felkészült ennek a megvalósítására. Egy dolog egyértelmű: akit beoltottak, az alig érez majd korlátozásokat. Ez természetesen a turizmusra és a külföldről érkező téli vendégeinkre is vonatkozik” – mondta Lisa Weddig, az Österreich Werbung vezérigazgatója.

Ezért 2021. november 8-ától, hétfőtől az alábbi szabályozás van érvényben.
2G-szabály (oltott vagy gyógyult személyek léphetnek be) az alábbi helyeken:

  • a szálláshelyeken,
  • a vendéglátóipari létesítményekben,
  • a szabadidős és sportlétesítményekben,
  • a kulturális létesítményekben,
  • a hegyi felvonókon,
  • a testközeli szolgáltatások igénybevételére vonatkozóan (pl. fodrász),
  • a 25 vagy annál több főt számláló rendezvényeken.

    A koronavírustesztek (sem a PCR-, sem az antigéntesztek) már nem érvényesek a belépés igazolására. Az antitesttesztek sem érvényesek a gyógyult státusz igazolására. A következő négyhetes átmeneti időszakban a PCR-teszttel kombinált első oltás is érvényes belépési tesztként (2021. december 6-ig).
  • FFP2-es maszk viselése kötelező a kereskedelemben, a múzeumokban és a könyvtárakban.
  • Az oltási igazolás érvényessége a teljes körű védettségtől számítva 9 hónapra csökken (korábban 12 hónap volt). Ezt követően emlékeztető oltás szükséges az érvényességhez.
  • A gyermekek jelenleg tizenkét éves korukig mentesülnek a belépési tesztkötelezettség alól. Ez a rendelet várhatóan a jövőben is érvényben marad. A tizenkét évesnél idősebb kiskorúakra vonatkozó, megvalósítható szabályozáson még dolgoznak.