Lesz vita Orbán Viktor és Márki-Zay Péter között?

Ellátogattunk az ellenzéki szövetség október 23-i eseményére, ami inkább szólt az előválasztás ünnepléséről, mint sem ’56 emlékéről. Ha már erre jártunk, beszélgettünk a résztvevő civilekkel és politikusokkal is. A Fidesz Békemenetéhez hasonlóan, itt is megkérdeztük, hogy lesznek-e viták az ellenzéki és kormánypárti jelöltek között?

A válaszok vegyesek voltak, több választókerületben is van reális esély a történelmi jelentőségű viták megvalósítására. Jámbor András elmondása szerint ő mindenképp vitára fogja hívni Sára Botond Fideszes képviselőjelöltet. Jámbor szerint Budapest 6. választókerületében vezet az ellenzék, így szerinte Sára Botond jó eséllyel élni is fog a lehetőséggel. Emellett néhányan még azt is elképzelhetőnek tartják, hogy Orbán Viktor is ki fog állni vitára kihívójával, ugyanis szoros versenyhelyzet alakult ki a két nagy politikai tömb között.

Egy biztos, ahogy Márki-Zay Péter tudósítónknak elmondta:

“Rajtam nem múlik, nagyon is nyitott vagyok a vitára!”

Arról még nincs információnk, hogy a Kutyapárt miniszterelnök-jelöltje kiállna-e vitára a versenytársaival. Az Október 23-i megmozdulásukon egyelőre azt próbáltuk kideríteni, hogy az MKKP jelöltjének hány farka van.

A Kutyapárt Békemenetén egyébként szép számban jelentek meg résztvevők. Helyszíni tudósítóink szerint akár 2000 ember is jelen lehetett.

Ha politikai értelemben kísérelnénk meg értékelni 2021 október 23-át, az bizonyára elmondható, hogy az ellenzék tudott egységet mutatni az előválasztáson tapasztalt látszólagos széthúzás után. Ugyan az egység meg volt, de sok más nem. Nem volt plusz hívó szó, nem volt elég a “kreatív” energia az előválasztással járó kimerítő munka után. Csak egy viszonylag szűk és nagyon aktív választóréteget tudtak megmozgatni a megemlékezésre.

Az ellenzék fásultságával szemben a Fidesz szavazótábora már igényelte a politikai aktust, ami meg is látszott a tömeg méretén. Persze a szervezésre áldozott erőforrások terén a kormánypártok összehasonlíthatatlanul nagyobb kerettel rendelkeztek, mint az ellenzék, de ettől még tisztán látszott: a Fidesz lenyomta az ellenzéket 2021 október 23-n. 

Összességében elmondható, hogy az előválasztás kommunikációs sikerei után az ellenzék lendülete pillanatnyilag megtorpanni látszik. Ez nem is csoda, hiszen a belső verseny nagyon sok erőforrást emésztett fel. Idő kell az új lendület felépítéséhez.

A Fidesz oldalán némileg ellentétes dinamika fedezhető fel: míg a kora őszi hónapokban inkább az ellenzék megmozdulásaira reagáltak és a Stop Gyurcsány petíciót leszámítva utcai jelenlétük nem volt. Addig október 23-n egyértelműen több embert mozgattak meg és berúgták a 2022-s kampány képzeletbeli ajtaját.