Gödöllői előválasztási vita összefoglaló – Pest 6.

A Pest megye 6. választókerületében, Gödöllőn előválasztási vitát rendezett meg az aHang, a TMO és a Jövő TV. A résztvevők között volt Hohn Krisztina az LMP, Jobbik, Párbeszéd, MSZP, MMM, és az Új Kezdet jelöltje, Simon Erika a DK, Új Világ, Liberálisok, Norma, és a Civil Bázis jelöltje és Dr. Varga Zoltán a Momentum jelöltje.

Mi lesz a három legfontosabb megoldandó kormányzati feladat, a legégetőbb problémák, amelyekkel az új kormánynak elsőként foglalkoznia kell?

Simon Erika szerint a sok feladat között nagyon nehéz választani. Az oktatást tartja az első olyannak, amivel sürgősen foglalkozni kell. Mindenki tudja, hogy nagyon komoly problémák vannak. A béremelést nagyon fontosnak és alapvetőnek gondolja, viszont tisztában van vele, hogy ez nem lesz elég az oktatás minőségének megreformálásához.

„A pedagógus pályára lépőknek magasabb bérezést, több szabadságot, és megbecsülést kell biztosítani.Azok, akik erre a szakmára lettek teremtve, rá vannak kényszerítve a körülmények által, hogy elhagyják a pályát.”

Ilyen probléma azoknak a szervezeteknek az ellehetetlenítése, amik a hátrányosabb helyzetű rétegeket segítik. Ezt is sürgősen orvosolni kell.

A harmadik ilyen és nagyon fontos, illetve azonnali beavatkozást igénylő probléma a klímavédelem. Nincs egyetlen további perc sem, amit vesztegetni lehetne. Iparmezőgazdaság, közlekedéssel szemben fontosabb lenne hangsúlyt fektetni a lakosságenergia felhasználására. Az épületeket fel kell újítani. A napelemhasználatot tudatosítani kell és ezzel egy ütemben kellő támogatást biztosítani az elterjedéséhez. Így lenne lehetőség az energiaszegénységet csökkenteni, majd felszámolni.

Varga Zoltán nem ezeket tartja a legfontosabb feladatoknak. Szerinte a mai napig nem történt rendszerváltás, ezért ezt meg kell tenni.

„Az alaptörvényt kell helyreállítani, ami konszenzuson alapul és a magyarok elfogadnak.”

Tükrözni kell a nemzet egységét, tisztázni, hogy mik azok a jogállami garanciák, amik minden körülmények között alkalmazandók.

„Ennek az egyik példája az lenne, hogy egy miniszterelnök például csak 8 évig tölthesse be ezt a titulust.”

Azok a pénzek, amik eltűntek, vagy elloptak, vissza kell szerezni, ezt pedig bírósági úton kell visszaszerezni. Ezért kell egy függetlenül működő ügyészség.

A bérezés is egy égető kérdés. Ne kelljen senkinek elmenekülni az országból mert nem tud rendesen keresni. Varga Zoltán szerint be kell vezetni az eurót, szerinte ez létkérdés. A bérrendezés égető probléma minden ágazatban.

Hohn Krisztina szerint is az alkotmányos rend visszaállítása az legfontosabb feladat. Az új kormánynak az új törvényre kell esküdnie.

„Szükséges a bérek és a nyugdíj felzárkóztatása. Nem szabad, hogy továbbra is emberek 28 500 forintból éljenek meg.”

Az egészségügyről pedig szerinte nem lehet eleget beszélni. Ilyen hosszú várólisták nem lehetnek. Bérrendezésre sürgős szükség van. A családi pótlék emelése, szintén égető. Az álláskeresési járadékot pedig ne csak három hónapig igényelhessék (kivéve Polt Péter, akit azonnali hatállyal eltávolítanának majd, vagy nyugdíjaznák – mondta Hohn Kriszta), a közmunkások bérét pedig szintén értelemszerűen fel kell emelni.

Hogyan lehet a privatizált vagyont visszaszerezni?

Varga Zoltán szerint azokat a pénz csapokat, amik folynak el kell zárni, hiszen ekkor tudnak ezek a rendszerek, alapítványok és cégek ellehetetlenülni, tekintve, hogy megszűnik a mozgásterük. Az új kormány mindenképpen szeretne létrehozni egy korrupcióellenes ügyészséget.

Ehhez, hogy ez sikerüljön, mindent közvagyont vissza kell lopni

– mondta Varga Zoltán, majd korrigálta, arra, hogy vissza kell szerezni és elnézést kért a botlásáért.

A NAV feladatkörébe tartozik a vagyonosodási vizsgálatokat indítása azok ellen, akik jelentősen meggazdagodtak.

Hohn Kriszta elmondta, hogy a lopás bűn és egy politikusnak sem szabadna lopnia. Hohn Kriszta rábízná ennek a felügyeletét Hadházy Ákosra és Jakab Péterre. Csatlakozni kell az európai ügyészséghez. Továbbá tényleg vagyonosodási vizsgálatokat kell kezdeményezni. Mind a tisztségviselőknél mind a családtagjaiknál.

Simon Erika mélyen egyetért az eddig elhangzottakkal. Nem csupán elszámoltatni kell, de azonnal fel kell számolni a jelenlegi rendszert. Az elmúlt években rengeteg kárt okoztak. Vissza kell építeni a piacot, mert Simon Erika szerint nem normális az, hogyha kiírnak egy beszerzést és erre csupán egy valaki képes ajánlatot tenni, mivel a többiek tönkrementek a korrupciós csalások miatt. Újra helyzetbe kell hozni a tisztességes versenyképes vállalkozókat. Az EU szervezeteit még nagyon fontos lenne bevonni. Igazságosan és törvényszerűen kell elszámoltatni.

Hogyan erősítenék az önkormányzatiságot, miként javítanák az önkormányzatok helyzetét és önállóságát?

Hohn Krisztina abban látja a megoldást, hogy vissza kell rakni az alkotmányba az önkormányzáshoz való jogot.

„Gyakorlatilag most nagyon könnyen meg lehetne szüntetni az összes önkormányzatot, mert ez 2012- óta nem szerepel az alkotmányban”

– mondta.

A kormány be akarja bizonyítani az embereknek, hogy feleslegesek az önkormányzatok. Az önkormányzatiság ellenben nagyon is fontos, többek között azért mert az adott településeknek így lehetőségük nyílik az önrendelkezésre. Nem szabad a helyi polgármestereket, mint alattvalókat munkáltatni, sokkal inkább együtt kellene velük működni, mert jelenleg ez a hozzáállás tovább rontja az önkormányzatiság helyzetét. Nem szabad ráerőltetni állami beruházásokat a helyiekre, hanem szabad kezet kell nekik nyújtani abban, hogy ők választhassák meg azt az embert, akit szeretnének. Ezzel lehetőségük nyílik a képviseltetésre olyan ügyekben, amik a közösségnek ténylegesen fontosak.

Simon Erika szerint

„Minél távolabb van az önrendelkezés, annál nehezebb jó döntéseket hozni.”

Csak úgy lehet jól működni, ha a lehető legalacsonyabb szinten születnek meg a döntések, itt szembesülnek a döntéshozók a következményekkel. Meg kell találni egy egészséges egyensúlyt, mivel helye van a kistérségi feladatoknak. Az önkormányzatok feladatainak és a hatásköreinek védelmet kell garantálni továbbá ehhez forrást is kell biztosítani. Simon Erika felhozta a gépjárműadó helyzetét, majd hozzátette, hogy első lépésben kompenzálni kell azokat az önkormányzatokat, ahol csökkentették bevételeket. Átfogó bérrendezésre lenne szükség. Az államtól visszaveendő feladatokat az egészségügyet és közoktatást megfelelő szinten kell elhelyezni és működésbe hozni a kistérségekben. Továbbá fontos az is, hogy az önkormányzatok függetlenül tudjanak hozzájutni az Európai Uniós forrásokhoz.

Varga Zoltán elmondta, hogy az elosztás igazságtalan és inkorrekt. Nem ilyen formában kellene visszaosztani a pénzeket, mint most. Ez jól ismerten haveri alapon történik jelenleg. A kisebb önkormányzatoknak is teret kell adni, a kicsik abból élnek, amit a nagyoktól elvonnak.

„Az elosztás és visszaosztás, sportszerűtlen, inkorrekt és gyomorforgató.”

Egy átlátható rendszerben, átlátható kormánnyal és önkormányzatokkal ezek a hibák kiküszöbölhetőek. Az önkormányzatok konszolidációjára azonban nagy szükség volt, mert másképp rengeteg csődbe ment volna.

Hohn Kriszta még kiegészítette Varga Zoltán azzal, az adósságkonszolidáció mikor megtörtént nem vizsgálták meg megfelelően, hogy milyen okból, okokból történtek. A miérteket kellett volna kideríteni. Azért mert felelőtlenül gazdálkodott, vagy azért mert az adott feladathoz nem adtak elegendő finanszírozást – mondta Hohn Kriszta. Nagyon sok helyen az önkormányzatnak kellett fizetnie a saját adósságát. Nincs olyan, hogy egy kormány pofapénzeket osztogat.

Az önkormányzatoknál rengeteg visszaélés történt és történik is, nem szabad az önkormányzatokat egyfajta fehér báránynak feltüntetni.

„Nagyon sok önkormányzat felelőtlenül gazdálkodott vagy még nagyobb bűncselekmények történtek”

– egészítette ki Varga Zoltán.

Ön melyik miniszerelnök-jelöltet támogatja majd az előválasztáson és miért?

Simon Erika Dobrev Klárát, mert konszenzusra képes, empatikus vezetőnek tartja egy egy koalíciós kormány vezetésére. De bárki kerül kiválasztásra az ország nyerni fog – tette hozzá.

Varga Zoltán Fekete-Győr Andrást. Mivel a momentum akar korszakot váltani és szerintük meg kell újulnia az ellenzéknek.

Hohn Kriszta így válaszolt:

Majd önök eldöntik! Mivel mind az ötnek vannak olyan tulajdonságai, amik alkalmassá tenné őket arra, hogy az országot vezessék és nem csak annak a háromnak, aki engem támogat. Végre választópolgároknak van lehetőségük, hogy ők döntsék el kire szavaznak és beáll bárki mögé, akit az emberek megszavaznak.”

A vita összefoglalóját itt tudod megtekinteni:

A teljes előválasztási vitát pedig itt tudod megnézni:

Frissítve:

Hohn Krisztina az LMP, Jobbik, Párbeszéd, MSZP, MMM, és az Új Kezdet jelöltje, Simon Erika a DK, Új Világ, Liberálisok, Norma, és a Civil Bázis jelöltje és Dr. Varga Zoltán a Momentum jelöltje méretteti meg magát a jelenleg is zajló előválasztáson.

Olvasóinkat az előválasztási vita után arról kérdeztük, szerintük ki fogja megnyerni a körzetben az előválasztást. A szeptember 21. és 27. között zajló szavazáson 442 szavazat érkezett, melyet Hohn Krisztina nyert meg a szavazatok több, mint felével, összesen 230 szavazattal.

Őt követi a Momentum jelöltje, Dr. Varga Zoltán 160 szavazattal.

Közel ezer szavazattal nyert Hohn Krisztina az LMP-MSZP-Párbeszéd-MMM-Jobbik jelöltje a DK-s és Momentumos kihívóival szemben.

Már a Jövő TV-n indított olvasói szavazásban is magas fölénnyel vezetett Hohn Krisztina, azonban a mai eredmények megerősítették, hogy a képviselő-jelölt valóban magas népszerűségnek örvend a körzetben.

Hohn Krisztina 3348 szavazattal lett az előválasztás győztese, második helyen pedig Simon Erika a DK jelöltje végzett 2374 érvényes szavazattal. A Momentum jelöltje elenyésző voksot tudott bezsebelni, annak ellenére, hogy portálunk szavazásán ő lett a második.