Durván zöldít Bécs, 1974 óta nem építettek ekkora parkot

A Freie Mitte, Bécs új parkja az egykori Nordbahnhof területén létesül. 1974 óta nem építettek ekkora zöldterületet. 2025-re 93.000 négyzetméteren fog elterülni az új park, amit több lépcsőben fognak kialakítani, melynek munkálatai már most elkezdődtek.

 „A Freie Mittével a parképítésben is új utakra lépünk: nem katonásan ápolt zöldterület lesz, hanem természetközeli pihenőhely a bécsiek számára. A Freie Mitte területén már most is számos védett hüllő és kétéltű faj él, mint például a zöld varangy és a fürge gyík. A park kialakításakor nagy hangsúlyt fektetünk a biológiai sokféleség megőrzésére, az új zöldterület egyszerre felel majd meg a faj- és természetvédelem követelményeinek, illetve a látogatók igényeinek” – mondta Bécs klímavédelmi városi tanácsnoka, Jürgen Czernohorszky az első kapavágás alkalmából.

Az 1,6 hektáros városi vadon két természetes vízfelületével már most is fontos élőhelye a zöld varangyoknak és a fürge gyíkoknak. A vizes élőhelyet – az itt élő védett fajok megóvása mellett – természetközeli élményterületté formálják át, fastégeken keresztül lehet majd megközelíteni és ülőalkalmatosságokat is kihelyeznek, hogy a látogatók innen figyelhessék a flórát és faunát. Mivel a területen mezei nyulak, vörös vércsék, valamint számos védett  lepke-, tücsök- és növényfaj is él, az építkezést ökológiai építésfelügyelő kíséri figyelemmel és minden beavatkozást természetvédelmi engedélyeztetés előz meg – számolt be a Greenfo.

A park klímáját a 300 új fa fogja majd javítani, továbbá a tervek között van több gyermekjátszótér, kutyafuttató, skatepark, biciklis játszótér, különböző sportpálya, napozórétek és egy közösségi kert kialakítása is.

(Greenfo)