A Választási Bizottságon a sor – Karácsony leadta a népszavazási kérdéseket

MTI/Szigetváry Zsolt

Karácsony Gergely nem tétlenkedett, a mai napon le is adta a reggel közösségi oldalán is közzétett népszavazási kérdéseket. Ezzel most a Nemzeti Választási Bizottságon a sor, hogy eldöntse hitelesítik-e a kérdéseket és ezzel megkezdődhet-e az aláírásgyűjtés a népszavazáshoz.

A főpolgármester által benyújtott kérdések az alábbiak voltak:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Amennyiben a Nemzeti Választási Bizottság a kérdés hitelesítéséről dönt, legkésőbb öt napon belül átadja a szervező részére az általa igényelt mennyiségű, a hitelesített kérdést tartalmazó aláírásgyűjtő ívet, melyre legalább 200 000 érvényes aláírást kell összegyűjteni 120 nap alatt.

A Bizottságnak most 60 napja van, hogy eldöntse, hitelesítik-e a Karácsony által leadott kérdéseket, ha hitelesíti.