Százezerrel többen ajánlották fel adójuk egy százalékát idén

Idén, az online megoldásnak is köszönhetően százezerrel többen ajánlották fel az egyházaknak, a civilszervezeteknek adójuk egy százalékát, mint tavaly – írja az MTI.

Májusban készítettünk interjút Gerencsér Balázzsal, a NIOK Alapítvány elnökével az 1+1 százalékos adónyilatkozásról. Gerencsér felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly kevesen nyilatkoztak az adójuk 1+1 százalékáról, amely a civil szervezetek számára óriási kiesést jelentett.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek elmondta, hogy csaknem 1,2 millió egyszázalékos nyilatkozat érkezett online az adóhivatalhoz, ez 10 százalékos növekedés 2020-hoz képest.

A járvány idején a felajánlás hatalmas segítség az egyházaknak és a civilszervezeteknek. Az online kitöltés egyszerűsége mellett ez is közrejátszhatott abban, hogy most többen rendelkeztek az adójukról – hangsúlyozta.  

Az online megoldásokra a családok és a lakosság részéről is egyre nagyobb az igény – szögezte le az államtitkár. Mint mondta, március 15-e és május 20-a között az adóhivatal e-szja honlapja lehetett az egyik legkeresettebb oldal Magyarországon, a csaknem ötmillió látogatás 2020-hoz képest 17 százalékos növekedés.

Valami azonban nem változott: még mindig sokan hagyják az utolsó pillanatokra a döntést. A tavalyi évről szóló elszámolások több, mint negyede, az utolsó tíz napban érkezett az adóhivatalhoz – jegyezte meg Tállai András. Nagyjából 700 ezer bevallást jelent ez.

Az adókönnyítés, a bürokratikus terhek leépítése az egyszázalékos felajánlásokra is érvényes – emelte ki az államtitkár. Az elmúlt időszakban több kedvező változás történt. Így például a nyilatkozatok kitöltőit segíti az, hogy az adóhivatal honlapján megtalálható azoknak a civilszervezeteknek a listája, amelyek fogadhatnak adószázalékokat. A civilszervezeteket segíti, hogy már akkor is megkaphatják a felajánlásokat, ha köztartozásuk van.

Az egyszerűsítés az egyházi egyszázalékos rendelkező nyilatkozatokat is érinti, hiszen már nem kell évente újra megadni az adatokat. Ha az adófizető nem vonja vissza a múlt évi döntését, vagy nem jelöl meg más kedvezményezettet, az adóhivatal automatikusan továbbítja az érintett egy százalékát a korábban kiválasztott egyháznak – sorolta Tállai András.

Így is rengeteg adóforint maradt az államnál

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy tavaly összesen 40,7 milliárd forintról rendelkezhettek volna a magánszemélyek. Végül 18,6 milliárd forintot juttattak el a különféle szervezeteknek. Idén május 20-ig több mint 40 milliárd forint sorsáról lehetett dönteni – nyomatékosította Tállai András. Hozzátette, hogy jelenleg még folyamatban van a papíralapon érkezett nyilatkozatok feldolgozása és az adatok összegzése.

/MTI | kiemelt kép: zöldtartalom.hu