Több mint 500 iskolában nincs iskolaőr

Országszerte folyamatos továbbképzést biztosít a köznevelési és szakképzési intézményekbe kinevezett iskolaőrök számára az Országos Rendőr-főkapitányság. Az ORFK pszichológusok vezetésével elsősorban kommunikációs és konfliktuskezelési tréningeket tartanak az iskolaőröknek, akikből még mindig nincs elég: az állomány feltöltöttsége 88 százalékos – közölte a Magyar Nemzet.

Bár az előző tanévben szinte alig jártak be a diákok az iskolákba, a digitális oktatás miatt, egyetlen iskolaőrt sem kellett elbocsátani. Az intézmények többségében kérték, hogy az online oktatás idején is maradjon iskolaőr, mert a kiscsoportos konzultációk vagy a szakmai gyakorlatok zavartalan megtartását így látták biztosítottnak. Nem kellett elbocsátani azokat sem, akikre helyben nem volt szükség, ilyen esetekben átvezényelték az illetőt másik iskolába – úgynevezett társ­iskolaőrnek –, néhányan pedig ideiglenesen a helyi rendőrkapitányságon kaptak bűnmegelőzési feladatokat.

Jelenleg 525 intézményi és tartalék iskolaőr dolgozik munkavállalóként a rendőrség állományában

Az ORFK szerint amíg volt jelenléti oktatás, munkájuk is akadt bőven az iskolaőröknek. Csak szeptemberben több mint kétszáz alkalommal kellett beavatkozniuk. A beavatkozások többsége csak figyelemfelhívás volt. Testi kényszert csak egy-egy esetben kellett alkalmazni.

A legtöbb beavatkozást Nógrád, Borsod és Szolnok megyében regisztrálták az első időszakban.

Az iskolaőröknek lőfegyverük nincs, használhatnak viszont gumibotot, bilincset és gázsprayt. A 120 órás szaktanfolyam során összesen négy vizsgát kell teljesíteni, hogy szolgálatba állhassanak az iskolaőrök. A pozíció betöltéséhez amúgy nem kötelező a rendőri előképzettség.

Fotó: Népszava