Frissült az EESZT alkalmazás, bekerült az uniós Covid-igazolvány

Nem rég frissítették az EESZT alkalmazást Androidos telefonokon, amelynek részeként már az uniós zöldigazolványt is elérhetjük, büszkélkedhetünk vele. Az iPhoneosok viszont még várhatnak, náluk még nem elérhető.

Aki már korábban regisztrált, és használta az appot, annak csak „egyszer” be kell lépnie az ügyfélkapujába az alkalmazáson keresztül. Az „egyszeri” belépés viszont csak akkor igaz, ha a telefonon aktív valamilyen képernyőzár (pin, ujjlenyomat, arcfelismerés). Ha nem, akkor minden alkalommal be kell pötyögni az ügyfélkapus felhasználónevünk, jelszavunk. Bár ez sem teljesen igaz, mert ha el van mentve a felhasználónév/jelszó a telefon böngészőjébe, akkor beilleszti nekünk.

Ha ezzel megvagyunk, akkor 4 opció fogad minket:

  • Hungarian Vaccination certificate / magyar oltási igazolvány
  • EU Vaccination Certificate / EU-s oltási igazolvány
  • EU Test Certificate / EU-s tesztigazolvány
  • EU Recovery Certificate / EU-s gyógyultsági igazolvány

Az alkalmazásban a telefonban beállított nyelvnek megfelelően mutatja a menük pontjait, az én esetemben ezért angol.

Magyar oltási igazolvány

A magyar igazolvány annyiban változott a régebbihez képest, hogy már angolul is feltüntetik, hogy milyen adatot láthatunk és megjelent a vakcina típusa, valamint a TAJ-számunk is.

EU-s oltási igazolvány

Az EU-s igazolvány már sokkal több információt tartalmaz, mint a magyar. Itt már megjelenik születési dátum, a vakcina fajtája – antigén – és hanyadik dózis van beadva. Az EU-s igazolvány viszont csak egy nyelven tünteti fel, hogy mit látunk, ezt a beállításokban át lehet állítani. Hogy az külföldön problémát okoz-e, ha magyar nyelven mutatjuk fel az igazolványt, azt nem tudjuk, de nem egy nyűg átállítani.

Uniós gyógyultsági igazolvány

Ezt a határozott idejű igazolványt csak akkor kapjuk meg, ha átestünk a betegségen. Számomra ez külön meglepetés volt, már csak azért is, mert ennek a magyar megfelelőjét a mai napig nem kaptam meg. Ebben megjelenik, hogy mikor lett meg az első pozitív koronavírus-tesztünk, és mettől meddig érvényes ez az igazolvány.

Az alkalmazás maga amúgy egy picit letisztultabb, előző verziójához képest szebb lett. Az EU-s digitális igazolvány július eleje óta érhető el Magyarországon.