Orvoshiány miatt megszűnt a traumatológiai ellátás a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban

Lényegében megszűnt a traumatológiai ellátás a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban csütörtök óta. Mivel az intézményből a múlt hónap végén távozott hét traumatológus, a kórház már csak a kisebb baleseti sérülteket tudja ellátni a sürgősségi fogadóhelyén – írta a Népszava.

A hiány miatt pedig a komolyabb ellátásra, műtétre szorulókat előreláthatóan decemberig a nagykanizsai, a szombathelyi és a kaposvári kórházba kell vinniük a mentőknek. Viszont Nagykanizsa és Szombathely 50-60 kilométerre van Zalaegerszegtől, míg Kaposvár 130.

A kórház az ügy miatt kiadott egy sajtóközleményt pénteken:

Az elmúlt időszakban a Zala Megyei Szent Rafael Kórház traumatológiai osztályának orvosai egységesen jelezték, hogy nem értenek egyet a számukra kifizetett ügyeleti díjak mértékével. Intézményünk a megegyezés érdekében az ügyeleti díjakat jelentősen megemelte. A felmondás alatt álló traumatológusok ennek ellenére újabb követelésekkel álltak elő. Intézményünk megvizsgálta ezeket a követeléseket és kórházunk menedzsmentje a megegyezés reményében az elmúlt napokban lefolytatta utolsó tárgyalását az érintett orvosokkal. Megállapítottuk, hogy az újabb követelések a szakmaiságot nélkülözik, teljesítésük jogszerűen nem lehetséges (…) az intézménnyel együttműködni nem kívánó traumatológusok felmondását véglegesnek tekintjük.

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház vezetése az ellátás biztonsága érdekében jelezte az illetékes hatóságok felé a folyamatos ellátás átszervezésének szükségességét. (…) A sérültek további ellátását kórházunk Sürgősségi Betegellátó Osztálya koordinálja. A műtéti beavatkozásra szoruló betegeket pedig a nagykanizsai, a szombathelyi és a kaposvári kórház fogadja. A Zala Megyei Szent Rafael Kórház menedzsmentje a lehető legrövidebb időn belül újjászervezi a Traumatológiai Osztály működését olyan szakorvosok bevonásával, akik munkájuk során a gyógyítást és a betegek ellátását tekintik elsődleges céljuknak, intézményünk és kollektívája iránt pedig elkötelezettek.

Ehhez képest Kásler Miklós tegnap arról beszélt, hogy a magyar egészségügyből nem ezrével távoznak, hanem ezrével jönnek vissza.