A FINA döntött: nem használható fekete úszónőkre spcializált sapka az olimpián

A fiatal fekete úszóknak csalódást okozott, hogy kitiltják az úszósapkát az olimpiáról, amely a hajuk eltakarására szolgál. Bár nem lepte meg őket a döntés – számolt be a BBC

A Soul Cap arról számolt be, hogy a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) elutasította azt a kérelmet, hogy igazolják a sapkáikat a versenyeken való használatra. Állításuk szerint a FINA azzzal érvelt, hogy a sapkák alkalmatlanok, mert nem követik a fej természetes formáját.

A Soul Cap úszósapkák azt teszik lehetővé, hogy a rasztázott, az afró, a szőtt, a hosszabbított, a zsinórozott, valamint a vastag és göndör hajat el lehessen fedni. Az egyik fiatal úszó elmondta, hogy „megrázta a szívét, de nem lepte meg” a döntés.

A 17 éves Kejai Terrelonge a Radio 1 Newsbeatnek elmondta, hogy a hajápolás egyike azon sok akadálynak, amelyekkel fekete úszóknak szembesülnie kell.

„A kisebb úszósapkákat használva, amelyeket mindenki más használna – a fejemre illene, de mivel [védő] olajat tettem a hajamba, úszás közben csak lecsúszott és a hajam nedves lett” – mondta Kejai, aki Birminghamben él.

Kejai anyja, Keisha Omojowo-Howe szerint a Soul Caps „csodálatos, a száraz hajunkra nézve.” Aggódik, hogy a FINA döntése „megállíthat egy hullámzó hatást”. Itt nem a hajakra gondolt az úszónő édesanyja. Leginkábbb arra, hogy a Kejai-hez hasonló fekete gyerekeket olyan úszók inspirálnak, mint Alice Dearing – aki első fekete nőként képviseli Nagy-Britanniát egy olimpiai úszóversenyen Tokióban, 2020 nyáron.

Miért is szükséges a jobb fedés?

Az afro haj természete szárazabb, mint a többi haj, mivel kevesebb sejtrétege van. Az uszodákban található nátrium-hipoklorit – vagy fehérítő – jobban kiszáríthatja, mint a többi hajtípust, ami károsodáshoz vezet.

„A FINA szerint a nemzetközi eseményeken versenyző sportolók soha nem használhattak és nem is igényeltek ilyen nagy és konfigurációjú sapkákat.” – nyilatkozta a Soul Cap a Newsbeatnek.

A Fina azóta még nem erősítette meg, hogy tettek ilyen nyilatkozatot.

/kiemelt kép: Luke Hutson Flynn