A Háttér Társaság szerint Orbán hazugságokkal védte az LMBTQI-ellenes törvényt

A nemrég elfogadott és Áder János által aláírt homo- és transzfób propagandatörvény kapcsán kérdezték meg Orbán Viktort Brüsszelben, aki hazugságokkal takarózott a számonkérés során – közölte a Háttér Társaság sajtóközleményében.

A miniszterelnök azt állította, hogy szó sincs semmilyen törvényről, amely a homoszexualitásra vonatkozna. A múlt kedden elfogadott törvényben viszont hatszor szerepel a homoszexualitás kifejezés, mégpedig abban az összefüggésben, hogy tilos tizennyolc éven aluliak számára (…) olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely (…) a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy a törvény a gyermekek neveléséről, bármilyen szexuális tartalmú neveléséről szól. Ezzel viszont csak a homoszexualitás megjelenítése került betiltása, a heteroszexualitás megjelenítése viszont nem. 

A szülők dolga annak eldöntése, hogy a gyermek hogyan és miképp ismerkedik meg a szexualitás kérdéskörével – állította Orbán. Ez viszont pont, hogy a szülők jogait korlátozza, ugyanis nem teremt lehetőséget arra, hogy a szülők a melegség, transzneműség irányában elfogadó attitűdöt tanúsítsanak. A gyermekvédelmi,  illetve a családvédelmi törvénybe illesztett tág tiltások miatt ha egy szülő egy LMBTQI szereplőt tartalmazó ifjúsági regényt vesz kiskorú gyermekének vagy

kiskorú gyermekével közösen egy LMBTQI szereplőt ábrázoló filmet néz meg szombat este a tévében, azzal jogszabályt sért.

Ezzel ugyanis a homoszexualitást és/vagy a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést megjelenítő tartalmat tesz elérhetővé 18 éven aluli személy számára. 

Orbán elmondása szerint ő a homoszexuális fickók jogait védi. Ő viszont

  • 2003-ban nem szavazta meg az LMBTQI embereket hátrányos megkülönböztetéstől és zaklatástól megvédő egyenlő bánásmódról szóló törvényt.
  • 2007-ben és 2009-ben nem szavazta meg az azonos nemű párok számára jogokat biztosító bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt.
  • 2011-ben megszavazta az azonos nemű párok házasságának tilalmát tartalmazó Alaptörvényt.
  • Megszavazta az Alaptörvénybe a család kirekesztő fogalmát beíró negyedik alaptörvény-módosítást,
  • 2020 őszén megszavazta az Egyenlő Bánásmód Hatóság megszüntetését.
  • Néhány héttel később megszavazta a nem házas személyek örökbefogadásának korlátozását.

A kormányfő kijelentette azt is, hogy ő a jogok harcosa, aki egy szabadságharcos volt a kommunizmus alatt, amikor a homoszexualitást még büntették. A valóság ezzel szemben az, hogy Orbán Viktor 1963-ban született. Magyarországon a homoszexualitás 1962 óta nem büntethető.

A Miniszterelnök ugyanakkor nem maradt egyedül a hazugságaival. Néhány nappal ezelőtt Varga Judit igazságügyminiszter azt mondta, hogy a meleg közösség boldog és elégedett Magyarországon. A valóság ezzel szemben az, hogy az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének több mint 4000 magyar LMBTQI ember részvételével zajlott kutatása szerint a magyar válaszadók 95%-a szerint a kormány nem lép fel hatékonyan az LMBTI emberek elleni előítéletek és intolerancia, illetve az LMBTI emberek biztonsága érdekében.