A Háttér Társaság szerint Orbán hazugságokkal védte az LMBTQI-ellenes törvényt

A nemrég elfogadott és Áder János által aláírt homo- és transzfób propagandatörvény kapcsán kérdezték meg Orbán Viktort Brüsszelben, aki hazugságokkal takarózott a számonkérés során – közölte a Háttér Társaság sajtóközleményében.

A miniszterelnök azt állította, hogy szó sincs semmilyen törvényről, amely a homoszexualitásra vonatkozna. A múlt kedden elfogadott törvényben viszont hatszor szerepel a homoszexualitás kifejezés, mégpedig abban az összefüggésben, hogy tilos tizennyolc éven aluliak számára (…) olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely (…) a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy a törvény a gyermekek neveléséről, bármilyen szexuális tartalmú neveléséről szól. Ezzel viszont csak a homoszexualitás megjelenítése került betiltása, a heteroszexualitás megjelenítése viszont nem. 

A szülők dolga annak eldöntése, hogy a gyermek hogyan és miképp ismerkedik meg a szexualitás kérdéskörével – állította Orbán. Ez viszont pont, hogy a szülők jogait korlátozza, ugyanis nem teremt lehetőséget arra, hogy a szülők a melegség, transzneműség irányában elfogadó attitűdöt tanúsítsanak. A gyermekvédelmi,  illetve a családvédelmi törvénybe illesztett tág tiltások miatt ha egy szülő egy LMBTQI szereplőt tartalmazó ifjúsági regényt vesz kiskorú gyermekének vagy

- Hirdetés -

kiskorú gyermekével közösen egy LMBTQI szereplőt ábrázoló filmet néz meg szombat este a tévében, azzal jogszabályt sért.

Ezzel ugyanis a homoszexualitást és/vagy a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést megjelenítő tartalmat tesz elérhetővé 18 éven aluli személy számára. 

Orbán elmondása szerint ő a homoszexuális fickók jogait védi. Ő viszont

  • 2003-ban nem szavazta meg az LMBTQI embereket hátrányos megkülönböztetéstől és zaklatástól megvédő egyenlő bánásmódról szóló törvényt.
  • 2007-ben és 2009-ben nem szavazta meg az azonos nemű párok számára jogokat biztosító bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt.
  • 2011-ben megszavazta az azonos nemű párok házasságának tilalmát tartalmazó Alaptörvényt.
  • Megszavazta az Alaptörvénybe a család kirekesztő fogalmát beíró negyedik alaptörvény-módosítást,
  • 2020 őszén megszavazta az Egyenlő Bánásmód Hatóság megszüntetését.
  • Néhány héttel később megszavazta a nem házas személyek örökbefogadásának korlátozását.

A kormányfő kijelentette azt is, hogy ő a jogok harcosa, aki egy szabadságharcos volt a kommunizmus alatt, amikor a homoszexualitást még büntették. A valóság ezzel szemben az, hogy Orbán Viktor 1963-ban született. Magyarországon a homoszexualitás 1962 óta nem büntethető.

A Miniszterelnök ugyanakkor nem maradt egyedül a hazugságaival. Néhány nappal ezelőtt Varga Judit igazságügyminiszter azt mondta, hogy a meleg közösség boldog és elégedett Magyarországon. A valóság ezzel szemben az, hogy az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének több mint 4000 magyar LMBTQI ember részvételével zajlott kutatása szerint a magyar válaszadók 95%-a szerint a kormány nem lép fel hatékonyan az LMBTI emberek elleni előítéletek és intolerancia, illetve az LMBTI emberek biztonsága érdekében. 

- Hirdetés -