Mit gondolnak az európaiak az országukban történő korrupcióról?

Egy jelentés szerint az európaiak csaknem kétharmada véli úgy, hogy komoly problémákat jelent a korrupció a COVID-19 járvány súlyosbodása óta.

A Transparency International felmérése szerint a 40 000 európai kitőltő 62 százaléka véli úgy, hogy a korrupció komoly gondot jelent az országukban, továbbá az európaiak harmada szerint súlyosbodott a helyzet az elmúlt 12 hónapban.

„Az EU-t gyakran a feddhetetlenség bástyájának tekintik, de ezek a megállapítások viszont azt mutatják, hogy a régió országai továbbra is kiszolgáltatottak a korrupció alattomos hatásainak”

– mondta Delia Ferreira Rubio, a Transparency International elnöke az Euronewsnak.

A felmérés több korrupciós területet is vizsgál köztük az egészségügyet, illetve az üzleti és politikai kapcsolatokat.

Az EU-ban élő emberek átlagosan 53% -a gondolják úgy, hogy kormányát magánérdekek befolyásolják.

A Szlovén emberek 70 százaléka, a Bolgár is Ciprusi emberek 68 százaléka és a Csehek 67 százaléka gondolja így. A skandináv országokban ez az arány fele akkora volt.

A legkorruptabbnak a parlamenti képviselőket tekintik, akiket az üzleti vezetők majd a bankárok és a nemzeti kormánytisztviselők követnek, beleértve az elnöki vagy miniszterelnöki hivatalt is.  

Összességében a válaszadók több mint fele gondolja úgy, hogy a nagyvállalatok gyakran kerülik az adófizetést, és hogy a vállalkozások a kenőpénzt és kapcsolataikat szokták felhasználni a szerződések megkötéséhez.

Az európaiak mindössze 21% -a gondolja úgy, hogy a korrupt tisztviselők megfelelő következményekkel szembesülnek – írja az oldal.

A problémát számos féle képen lehetne orvosolni, ide tartozik az adókikerülés kezelése, a visszaélést bejelentők fokozottabb védelme. A pénzmosás elleni küzdelemre irányuló uniós politikát pedig minél hatékonyabban és gyorsabban át kellene ültetni a nemzeti jogba.

(Euronews)