Áttörés történt a szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében

Többezer liter olajszennyeződés került tavaly december elején Szigetszentmiklós csapadékvíz-gyűjtőjébe. A súlyos természeti károkat okozó bűncselekmény felderítése érdekében a BRFK külön nyomozócsoport alakított ki.

Június elején pedig lehetséges áttörés történt az ügyben – közölte a police.hu. A BRFK Nyomozó Főosztálya június 2-án előállította a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét, akit ki is hallgattak természetkárosítás megalapozott gyanúja miatt. Az eljárás szakértők bevonásával folytatódik. Budapest rendőrfőkapitánya a nyomravezetői díjat visszavonta.

Az ügyről részletesebben egy videointerjúban számoltak be. Dr. Dócs András r. ezredes, a BRFK Nyomozó Főosztály vezetője elmondta, hogy

  • kb 1800 négyzetméternyi terület szennyeződött be
  • 400 nm tőzegpáfrány pusztult el, amely 1500 tövet jelent
  • szerencsére nagyon csekély számú állat halt bele a szennyeződésbe
  • 6700 liter olajjal szennyezet vizet és
  • 200 tonna olajjal szennyezet talajt távolítottak el

Az ezredes továbbá elmondta, hogy károk értékének megbecsüléséhez egy igazságügyi szakértőt is kihívtak, viszont még végleges eredménnyel nem rendelkenek, de

csak a védekezés költségei a 100 millió forintot is meghaladták

Bukovics Péter r. alezredes, a BRFK Vagyonvédelmi Osztály vezetője részletezte, hogy 40 telephelyen vettek mintákat az olaj származási helyének felkutatására.

A minták vizsgálata miatt sikerült leszűrni a gyanúsítottak listáját az 59 éves tököli V. Józsefre.

Lakhelyén és munkahelyén egyaránt kutatást tartottak június 2-án. Ugyanezen a napon ki is hallgatták, azóta pedig szabadlábon védekezik – tette hozzá.

fotó: police.hu