Adóvisszaélések ellen indított központot az EU

Megkezdte működését az adóvisszaélések elleni uniós küzdelmet támogató Európai Adóügyi Megfigyelőközpont. írja az MTI

A központ célja, hogy az Európai Unió területén és azon kívül egyaránt visszaszorítsa az adócsalást és az adóelkerülést. Valamint küldetésük, hogy előmozdítsák a méltányosabb adóztatást. A központ elindulását Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos jelentette be ma Brüsszelben.

Paolo Gentiloni elmonda, hogy a megfigyelőközpont független kutatásokat fog végezni, melyekről elemzékesek készít. Az így elkészült adatok nyilvánosak lesznek, így fogja elősegíteni a uniós szakpolitikai döntéshozatalokat.

Nem csak objektív tájékoztatást nyújt majd a szakpolitikai döntéshozóknak. Olyan kezdeményezéseket fog eléjük terjeszteni, amelyek hozzájárulhatnak az adócsalás, az adóelkerülés és az agresszív adótervezés elkerüléséhez.

A tervek szerint a központ állami bevételeket is meg fog tudni védeni. Olyan beruházások megvalósítására szánt bevételeket, mint:

  • A koronavírus-járvány utáni gazdasági és társadalmi helyreállítás
  • A zöld és a digitális átállás megvalósítása

Az uniós biztos szerint az Európai Adóügyi Megfigyelőközpont kiemelkedő színvonalú kutatásokat fog folytatni. Innovatív ötleteket terjeszt elő és EU-szerte segíti majd az adóügyi szakpolitikák területén folytatott vitákat.

A megfigyelőközpont a Párizsi Közgazdaságtudományi Egyetem (École d’économie de Paris) keretében fog működni. Az adóelkerülés elleni küzdelmet előmozdító új ötletek forrása lesz. – tette hozzá Gentiloni.

„Nemzetközi referenciaként szolgál majd a globalizált világban felvetődő adóügyi kérdések tanulmányozására.”