Márki-Zay Péter: A feleségem nem folytathatta a látható kockázatok miatt ezt a szakmát

Jogerősen kétmillió forint sérelemdíj kifizetésére kötelezte a Fővárosi Ítélőtábla az Origo.hu-t. A lap valótlanul állította, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester felesége, Márki-Zayné Vincze Felícia szülésznőként felelős egy csecsemő haláláért. Cikkeikben azt a hamis látszatot keltették, hogy tevékenysége több csecsemő halálához is hozzájárult.

Márki-Zay Pétert (M-Z.P.), Hódmezővásárhely polgármesterét, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) miniszterelnök-jelölt jelötjét kérdeztük a történtekről, valamint arról, hogy a jövőben kell-e ilyen fajta támadásokra felkészülni. Az interjút szerkesztőnk, Pásztor Csaba (P.Cs.) készítette:

P.Cs.: Történt-e bármi változás azóta, hogy a jogerős ítélet megszületett az Origo.hu ellen?

M-Z.P.: Egy kétéves per után végre megítéltek egy 2 millió forintnyi kártérítést, sérelemdíjat a feleségem számára a hazudozásért és ehhez képest most már bőven határidő után sem fizetett az Origo illetve a kiadója még mindig. Úgyhogy ezen a héten az ügyvédnél kezdeményeztük, hogy indítson végrehajtást.

P.Cs.: A feleséged ezt, hogy éli meg?

M-Z.P.: Hát elég nehezen nyilvánvalóan. Ugye ő elveszítette a megélhetését, az állását ezzel, hiszen, az otthonszülések 10-20%-a beszállítással végződik. A politikailag nem semleges kórházi dolgozók feljelentést tettek, a sajtóban lejárató kampány indult hazugságokkal. Természetesen a feleségem nem folytathatta a látható kockázatok miatt ezt a szakmát, úgyhogy most új szakmát tanult.

P.Cs.: Nem ez az első eset, hogy valakinek a feleségét ily módon megtámadják, térdre kényszerítik. Szerinted ez a magatartás nem lesz durvább a 22-es választási kampány időszakában?

M-Z.P.: Mondhatnám azt is, hogy számítottunk olyan gaztettekre, amik végül nem következtek be és volt, amiktől tartottunk és be is következett. Arra, hogy a feleségemet szülésznőként le fogják támadni, erre egyébként számítottunk 2018-ban, amikor én ellenzékiként színre léptem. Én csak azt remélem, hogy 2022 után nem egy kommunista pártállamból fogunk élni, hanem egy szabad, demokratikus, európai jogállamban. A gyermekeimet féltettem, hogy valamilyen hátrány érheti Őket az én politikai szerepvállalásom miatt, de végül erre hál’ istennek nem került sor.

P.Cs.: Tehát azt állítod, hogy annak, aki ellenzéki politikai pályára lép félnie kell attól, hogy a családja bajba kerül a Fidesz-média miatt?

M-Z.P.: Erre sajnos nagyon sok példa volt már. Nem a feleségem volt az első olyan családtag, akit teljesen alaptalan, hamis vádakkal, – bíró által másodfokon is kimondott – legvékonyabb ténybeli alap nélkül rágalmazva volt. Egyébként is csak tanúként hallgatták meg abban az ügyben, ahol csecsemőgyilkosnak volt beállítva. Neki semmilyen kötelessége, semmilyen felelőssége nem volt az ügyben. A K-vitamin nem beadásának amúgy sincsen semmi köze ahhoz, hogy egy csecsemő születés után pár hónappal agyvérzésben meghal. Ezt tudományos alapon még egy fideszes gyermekorvos, – aki volt Marosvásárhely alpolgármestere – ő is tisztességesen kiállva, sajtó előtt elmondta. De ez nem zavarta az Origo-t, még a 24.hu újságíróját Balavány Györgyöt sem, aki az egész lejárató kampányt elindította.

P.Cs.: Szerinted az Origo fizetni fog? Mert ott áll mögötte a kormány és aktívan védi is.

M-Z.P.: Nagyon remélem, hogy fizetni fog. Nekünk, a családnak egyébként természetesen nagyon komoly anyagi veszteségeink voltak ebből az ügyből adódóan. Tehát nincs szó arról, hogy ez a 2 millió forint számunkra nélkülözhető összeg lenne. De azt gondolom, hogy itt inkább az igazság az, ami fontos. Hogy még ha ilyen későn is – évekkel azután, hogy ezeket a gazemberségeket elkövetik – de legyen következménye és fizessenek érte. Én biztos vagyok benne, hogy fizetni fog, mert előbb-utóbb a végrehajtás során ki kell, hogy fizesse.

P.Cs.: Szerinted ez a 2 millió megfelelő összeg?

M-Z.P.: Ezt az összeget az ügyvédek határozták meg, úgy gondolták, hogy ez a méltányos. A bíró is így találta, mert ezt az összeget meg is ítélte. Egyébként természetesen nem, a feleségem néhány hónap alatt keresett ennyit, most két éve elveszítette az állását, tehát nyilván sokkal nagyobb anyagi kár érte. Az erkölcsi kárról már nem is beszélve. Én azt gondolom, hogy 2022 utáni világban azt kell megtanuljuk, – például az Egyesült Államokban, ahol nagyon komoly perek és büntetések vannak, – hogy ha nem leszünk egy következmények nélküli ország, akkor majd az újságírók sem mernek valótlanságokkal letámadni ártatlan embereket. Szoktam mondani, hogy a karaktergyilkosság is gyilkosság, tehát ezt nagyon komolyan kell venni. És amit ezek a bértolnokok, pártpropagandisták végeznek, az igenis bűncselekmény.  

P.Cs.: Szerinted 22’-től lesz egy ilyen médiareform?

M-Z.P.: Mindenképpen, de ez inkább igazságszolgáltatás. Igazságügyi reform kell, hogy legyen. Azt kell elérni, hogy mindenkire kellő elrettentő erővel kell hasson a jognak a szigora. Nem politikusok közötti véleményekről van szó, mint ami Lázár János és köztem természetes, hanem valaki ártatlan, nem közszereplőnek a szándékos lejáratásáról.