Több, mint egy tucat közgazdász nem ért egyet a Fudan Egyetem betelepítésével

„Alulírottak – kizárólag a szakmánkra korlátozódva – a következők miatt nem értünk egyet a kínai Fudan egyetem kampuszának Magyarországra településével.” – indítja Facebook-posztját a Közgazdászok a válságkezelésről Facebook-oldal.

A szakértők az alábbi érveket sorakoztatták fel (a posztban részletebben lehet olvasni, itt csak a lényeget emelném ki):

1. Kínától felvett hitelből valósulna meg, tehát kínai érdekeket szolgálna.

2. Több pénzbe kerülne 90 miliárd forinttal, mint a teljes magyar felsőoktatásra 2022-re szánt költségvetése.

3. A projekthez felvenni szándékozott hitel kamatlába kb. hatszorososa lenne annak az unió által kínált kölcsönnek, amelynek felvételétől a kormány a túlzott eladósodás elkerülésére hivatkozva a minap tartózkodott.

4. A fenntartására létrehozandó magyar-kínai alapítványban kisebbségi magyar részesedés lenne – a közbeszerzések elkerülése érdekében.

5. A hitel feltételei ismeretlenek

6. A kínai és a magyar egyetemek oktati közti bérkülünbségek és az évi több millió forintos személyes kutatási keret demotiválhatja a hazai egyetemek kutatóit.

7. A működtetése 2023 és 2027 között 100 milliárd forintba kerülne, és ezen felül évi 15,5 milliárd veszteséget kellene megtéríteni

8. Kisebbségi magyar részesedés lenne a fenntartásra létrehozott alapítványban

9. hátrányt jelentene a felsőoktatásnak, többek között a bérkülönbségek miatt

10. A tandíj sokszorosa lenne a magyar felsőoktatásban kiszabottnak, ezért csak egy szűk réteg járhatna ide

A Fudan Egyetem betelepítése ellen jövő héten szombaton, június 5-én lesz tüntetés. A tervek szerint a Hősök terétől a Kossuth térig fog menetelni a veszélyhelyzet mitt 500 fősre korlátozott tömeg.