Orbán Viktor: Ez egy olyan vírus, ami itt marad

Minden péntek reggel Orbán Viktor interjút ad a Kossuth Rádióban. Írjuk, mik hangzottak el.

Múlt hét hétvégén Orbán Viktor miniszterelnök megosztott egy videót, melyben elmondta, hogy a köztéri maszkviselés már nem kötelező. Ennek illusztrálása képpen beszéde végén maszkját az őt vevő kamera objektívjére akasztotta.

Erre a lazításra azért kerülhetett sor, mert elértük az 5 millió beoltottat.

Orbán Viktor elmondta, hogy beadtak 25 000 első és 117 000 második oltást. Az aktív betegek száma jelenleg 87 419. 3 millió olyan felnőtt van Magyarországon, akik még nem oltatták be magukat.

A miniszterelnök elmondta, hogy megkérdezte a tudósokat, hogy hogyan állunk a mutánsokkal. A rendelkezésre álló oltóanyagok alkalmasak arra, hogy az indiai mutánst kivédjék.

Orbán Viktor elmondta, hogy biztos benne, hogy keleti vakcinákkal is lehet majd utazni. Szerinte nyugaton még kijárási tilalmak és egyéb korlátozások vannak.

„A védekezésről állunk át a gazdaság újraindítására.” – mondta el a miniszterenök. Orbán Viktor szerint a harmadik hulámot „leszorítottuk a földre. Eddig védekezni kellett, de most újra kell indítani a gazdaságot. – fogalmazott Orbán. Megváltozott itthon sokminden, meggytört bennünket a járvány. Az újraindíáshoz keresni kell a lehetőségeket, mozgékonnyá kell válni. – mondta Orbán. A 2022-es költségvetési terv – amit hamarosan elfogad majd a parlament – a béremelésekről és a gazdaság talpraáálításáról szól majd.

Sok az éjszakai bagoly Brüsszelben – mondta Orbán az EU-csúcsról. Nem tartja szerencsésnek a miniszterelnök az EU- parlament munkamódszerét. Magyarországon évekig küzdöttek, hogy leszorítják a rezsit, ezért itt nem lehet adót fizettetni az emberekkel a lakásfűtés vagy a benzinhasználat után – mondta a klímavédelemmel kapcsolatban. A riporter szerint ahhoz képest sokat dolgoznak vele, hogy mennyire „nem bonyoloult” kérdés a klímavédelem. Orbán szerint a klímarobolást a nagy cégek idézik elő, nekik is kellene fizetniük. „Én nem akarom, hogy a magyarok fizessenek”- fogalmazott. A döntés még nem tudni mikor születik meg.

Orbán Viktor szerint a britek kilépésével meggyengültek a közép-európai országok az Európai Unióban. Ki kell építenünk ey Brit-Magyar együttműködést. – mondta el Orbán a brit miniszterelnökkel történő találkozása kapcsán.

Európai ügyekről beszélt Orbán a spanyol Vox párt vezetőjével. Ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta Orbán, hogy a Spanyol határon ma már háromszor olyan magas a kerítés mint itthon.

Gyurcsány őszödi beszédét Vaku-élménynek nevezte. Elmondása szerint sosm lehet egy ilyet elfelejteni. Antall Imre halálához és Nagy Imre újratemetéséhez hasonlította. Felidézte milyen élményei vannak ezzel kapcsolatban. Emondta, hogy ő most is Gurcsánnyal harcol.

A fiatalokkal kapcsoaltban azt mondta, hogy nem aggódik, biztos benne, ha valami érdekli Őket, akkor utánajárak. Inkább a bezártság okozta rossz élményektől félti a fiatalokat.