Percenként 120 műanyag palack jön a Szamoson

DCIM100MEDIADJI_0009.JPG

Részlegesen lezárták a Szamost, 120 műanyag palack jön a román határon percenként.

A legmagasabb fokozatú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelték el a Szamos magyarországi szakaszán. Az esőzések következtében megduzzadt folyó. Emiatt jelentős mennyiségű szemetet sodort át magával a romániai vízgyűjtő területről. – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatósaág (OVF)

„Munkatársaink hajókkal részlegesen elzárták a folyómedret, az így feltorlódott és partra terelt uszadékot pedig a nap 24 órájában folyamatosan távolítjuk el a vízből, majd újrahasznosítás céljából szelektáljuk.” – írják közleményükben.

Az főigazgatóság szakemberei és hulladékmentesítő géplánca a Szamos menti Olcsván a nap 24 órájában dolgoznak a helyszínen. Mindaddig szükség van rájuk, amíg az OVF kamerarendszere további hulladék érkezését jelzi.

közlemény szerint a folyó felső, romániai szakaszán az elmúlt napok esőzései következtében kisebb árhullámok indultak meg. Az áradó Szamos a romániai vízgyűjtőről hulladékot és nagyobb mennyiségű szerves anyagot (például faágakat) sodor magával. A főigazgatóság munkatársai, valamint az erre a célra kiépített kamerarendszerük is ezt igazolták. Ezért a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság május 19-én 14 órától elrendelte a legmagasabb, III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget a Szamos olcsvai kármentesítő helyére.

/kimelet kép: OVF