A hasznos beruházásnak, kell egy méghasznosabb miniszteri biztos

Buriram, 2019. október 6. A MotoGP géposztályban versenyzõ spanyol Marc Márquez, a Repsol Honda csapat tagja a motoros gyorsasági világbajnokság Thaiföldi Nagydíján Buriramban 2019. október 6-án. Márquez az elsõ helyen végzett. MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

Ismét egy környezetszennyező pénzpazarlós beruházás van készülőben.

Tiba István Fideszes képviselő, aki Balmazújváros korábbi polgármestere volt, most miniszteri biztos pozíciót kapott át a Hajdúnánáson létrehozandó így kordinálhatja a soha meg nem térülő, most 65 milliárdos – multifunkciós MotoGP versenypálya megvalósítását és az ehhez kapcsolódó fejlesztéseket is. Szerencsére nem ingyen kell dolgoznia, mert havi kétmilliós parlamenti juttatása mellett, most ezért még szintén havi egy milliót rakhat a zsebébe. Természtesen az sem titok, hogy a diszkrét pénzpazarlás mellett ez nem a leginkább környezetbarát beruházás, akár mondhatjuk környezettszennyezőnek is.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Hivatalos Értesítőben a miniszteri biztos feladatává tette, hogy tartsa a kapcsolatot a versenypályaberuházó gazdasági társasággal, vegyen részt a fejlesztések műszaki tartalmának kialakításában, valamint az érintett településekkel való egyeztetésben, a pálya üzemeltetési koncepciójának kialakításában. Készítse elő a sikeres üzemeltetés érdekében szükséges térségi infrastrukturális és turisztikai beruházásokat, működjön közre a beruházás kommunikációs és marketingstratégiájának előkészítésében és megvalósításában – írja a Greenfo.

A Hajdúnánás külterületén lévő korszerű, multifunkciós, gazdaságosan üzemeltethető versenypályát építését 2020-ban jelentette be a kormány. Létrehoznak mindenféle vagányságot, többek között Forma-1 motoros megfelelőjét, így kiválóan funkcionálhat világ első számú gyorsaságimotoros versenysorozata, a MotoGP futamainak befogadására is.

Azóta azt is tudni lehet, hogy a pályát 65 milliárd forintból építik meg, továbbá nettó 9 millió eurót kér a gyorsaságimotoros-világbajnokság, a MotoGP jogtulajdonosa, a spanyol Dorna azért, hogy két év múlva Magyarország is futamot rendezhessen. Ez hozzáértők szerint nagyjából megfelel a sorozatban megszokottnak. Vitatott viszont, hogy megéri-e felépíteni a pályát, mert van olyan szakmai vélemény, amely szerint évente 1 milliárd forint nyereséget kellene hozni ahhoz, hogy 65 év alatt megtérüljön a befektetés, vagyis soha nem fog megtérülni

olvashatjuk.

(Greenfo)