Így védekezhetünk a szúnyogok ellen otthon

Ahogy közelednek a melegebb napok és egyre gyakrabban vannak csapadékos, esős napjaink, úgy a rovarok, és köztük a szúnyogok is visszatérnek hétköznapjainkba. Ezt kint a szabad levegőn még csak-csak eltűri az ember, bent a lakásban viszont kellemetlenebb lehet. Főleg ha a jelenlétüket a hajnali órákban jelzik a füledben.

Többféle módon is védekezhetünk ellenük, hogy bekerüljenek a lkaásba: lehet vegyszerrel, az állandó vadászással és lecsapásukkal, vagy a szúnyoghálóval. Ebből a háromból az utóbbi a legbiztosabb megoldás.

Viszont nem minden esetben ez a legjobb megoldás.

Dr. Soltész Zoltán, az Ökológiai Központ entomológusa szerint nem csak a házon belül, de a házon kívűl, a kertben is meg kell előzni a szúnyogok elszaporodását, amivel még egy lépéssel közelebb kerülhetünk a szúnyog-mentes lakáshoz.

A szúnyogok leggyakrabban a nedves, vízes területeken szaporodnak, legidálisabb hely nekik például egy nedves faodú. Viszont a háztájékokon ez nem lehet olyan tipikus látvány. Annál tipikusabb lehet viszont minden olyan víztest, amely nem érintkezik talajjal. Ilyen például:

  • esővízgyűjtő hordó
  • eldugult ereszcsatorna
  • kint „felejtett” bogrács
  • bármilyen letakart tárgy ami gyűjtheti a vizet

Ezeket a „vízgyűjtő” felületeket igyekezzünk feloszlatni, megszűntetni, egy vízgyűjtő esetén azt egy hálóval lefedni, hogy a szúnyogok ne férhessenek hozzá.

És ha már szúnyogok: a klímaváltozás, valamint az intenzív áruforgalmi és turisztikai tevékenység miatt számos jövevényfaj jutott el trópusi élőhelyekről Európába. Ez a folyamat a biológiai invázió, melynek következtében az 50 őshonos csípőszúnyogfaj mellé három új faj érkezett hazánkba.

Ez a három új faj pedig:

ázsai tigrisszúnyog
Japán bozótszúnyog
koreai szúnyog

A három új faj megjelenéséről, veszélyeiről pedig Dr. Soltész Zoltán, az Ökológiai Központ entomológusával beszélgetünk még korábban: