Elon Musk: Mostantól nem lehet bitcoinnal Teslát vásárolni

A Tesla felfüggeszti a bitcoinos autóvásárlást, a döntést cég feje, Elon Musk a klímaváltozás miatti aggodalmával és fenntartásaival indokolta.írja a BBC.

Musk a Twitteren jelentette be a hírt, és közvetlenül ezután 10 százalékot zuhant a tőzsdén a kriptovaluta árfolyama. A közlemény azért is érhetett sokakat váratlanul, mert a Tescla februárban még 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt bitcoint, majd nem sokkal később kiderült, hogy ezentúl a kriptovalutát is elfogadják a vásárlóktól, mint hivatalos fizetőeszközt.

Ezzel kapcsolatban azonban a környezetvédők egyértelmű aggályokat fogalmaztak meg, mondván, hogy a kriptovalutához szükséges bányászati tevékenység rengeteg áramot fogyaszt. Mivel az előállításához szükséges áram leginkább szénalapú energiahordozók égetéséből származik, így ez rendkívül káros a környezetre nézve.

Az elemzők szerint Musk kihátrálása nem annyira meglepő, hiszen mostanában a befektetők egyre inkább klímabarát üzletekben szeretnék látni a pénzüket, így szerintük a vezérigazgató tulajdonképpen csak kiszolgálta a trendeket.

„A kriptovaluta egy nagyon jó alap ötlet sok szempontból, és hisszük, hogy hosszú távú lehetőségek rejlenek benne, azonban ez nem történhet a környezetünk kárára.”

-írja posztjában Elon Musk.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/HANNIBAL HANSCHKE / POOL