LMP: A környezetszennyezésnek klímakatasztrófa lesz a vége

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke és Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke tartott a témában sajtótájékoztatót hétfőn.

Tóth Bertalan először kiemelte, hogy ma, azaz május 10-én van a madarak és fák napja, és mindent meg kell tennünk a környezeti értékeink és természeti kincseink érdekében.

Kiemelte, hogy ma még mindig sokan vannak, akik nem gondolják, hogy a környezetszennyezésnek klímakatasztrófa lehet a vége. Elmondta, hogy az MSZP megerősíti az LMP-vel való együttműködést, hiszen az országgyűlésben eddig is támogatták egymás javaslatait. A szoros együttműködés azt szolgája, hogy a demokratikus ellenzéki szövetség programjában a klímavédelem, a környezetvédelem hangsúlyos részt kapjon, és a következő kormánynak kiemelt célja legyen.

A magyar Szocialista Párt szövetséget köt az LMP-vel a klímavédelemmel kapcsolatos programpont mentén. Tóth Bertalan elmondta, hogy ebben a programban arra fognak törekedni, hogy legyen Magyarországnak egy klíma-, környezet-, természet-, és vízügyi minisztériuma. Ezen kívül további cél, hogy 2026-ig a szénerőművel bezárjanak Magyarországon, Paks2 projektje meghiúsuljon, a szél- és napenergia pedig tovább fejlődjön Magyarországon.

Ezen kívül az MSZP felújítási programot hirdet azzal a tervvel, hogy a magyar otthonok szigetelése és fűtési rendszere minél koreszerűbb legyen.

Első helyen áll továbbá a természetes vizek, az erdők, a Balaton védelme.

Schmuck Erzsébet hangsúlyozta, hogy 2022-ben nemcsak kormányváltásra van szükség, mert az csak egy eszköz, hanem Magyarországot a fenntartható pályára kell állítani, ez pedig nem csak a környezet szigorú védelmét jelenti.

„A fenntartható fejlődésnek a célja, hogy a társadalmi, gazdasági és környezeti kérdéseket egy rendszerben kezeljük, hiszen ezek összefüggnek egymással. Olyan országot fogunk építeni, amelyben mindannyian harmóniában élünk a természettel, és harmóniában élünk egymással.”

-fogalmazott az LMP társelnöke.

Ezek után hozzátette, hogy a globális kihívások nagyon nagyok, ilyen probléma például a biológiai sokszínűség drasztikus csökkenése. Az emberi tevékenység nagyon nagy szerepet játszik abban, hogy a Föld egyre rosszabb állapotba kerül és az ökológiai válság mélyül.

Schmuck Erzsébet szerint muszáj máshogy bánnunk a környezetünkkel, nem folytathatjuk tovább a vegyszerezett mezőgazdaságot, nem szennyezhetjük tovább a folyóinkat, betonozhatjuk le a partokat.

Elmondta, hogy a Fidesz-kormány az elmúlt években bebizonyította, hogy luxusnak tekinti a környezetvédelmet, és lerombolt a környezetvédelem intézményrendszerét, illetve az Európai Unió zöld fordulatra tervezett forrásait is a saját oligarchái zsebébe juttatta.

Az LMP társelnöke biztosította a szavazókat, hogy az LMP az ellenzéki szövetség tagjaként 2022 után is radikálisan fog tenni a természeti kincsek védelméért.