„A zöldterületért vívott harcunkban csatát nyertünk, de háborút még nem”

Újbuda szívében az Ulászló-Zsombolyai-Kökörcsin-Vincellér utcák között található egy 3400 négyzetméteres saroktelek, amelyet egy zöld oázisnak is nevezhetünk, és a kerületi lakosok számára egy fontos természeti terület. Viszont május 10-ig úgy nézett ki, hogy erre a területre kettő hat emeletes lakóházat épít a kerületi vezetés. Ennek megakadályozására jött létre a Saroktelek nevű Facebook-csoport.

Simonyi Balázs, a csoport alapítója elmondta, hogy a terület régen egy tüdőgondozó volt, amelyet már évtizedek óta a természet szép lassan, és látványosan átvesz. És ezt a területet akarták értékesíteni, és bepítettni.

Nem csak a mostani önkormányzat baja, bűne, hibája ez, hanem ez egy ciklusokon átívelő történet.

A terület védelméért viszont az LMP is fellépett. Kreitler-Sas Máté, Újbuda LMP-s önkormányzati képviselője is évek óta lobbizik a területért. Kreitler közölte, hogy neki már évek óta célja, hogy a saroktelek egy park legyen.

A mostani kerületi koalíciós vezetés ’19 őszén vette át a kerület kormányzását. A mai napig esnek ki- és be olyan ügyek, amelyeket a korábbi kerületvezetésnek kellett volna megoldania. Ilyen az Ulászló-Zsombolyai-Kökörcsin-Vincellér utcai saroktelek kérdése is – olvasható Dr. László Imre kerületi polgármester május 10-i közleményében.

A közleményből kiderült, hogy a telek tervezési és beépítési dokumentumait az előző fideszes kerületi vezetés dolgozta ki. Ennek előkészítésére csaknem 100 millió forintot fordítottak.

Miután mindig közösen dönt a kerületvezetés, meghallgatva a civilek és a hat párt jelenlévő képviselőinek javaslatát, azt elfogadva úgy döntöttem, hogy az Ulászló és a Badacsony utcai telkekre vonatkozó pályázatot eredménytelennek nyilvánítom.

jelentette ki Újbuda polgármestere.

Hogy ezután mi lesz a terület jövője, azt nem lehet tudni, de azzal, hogy érvénytelenítették a lakóházak megépítését, esély van arra, hogy a terület megkapja azt a zöld fejlesztést, amit megérdemel.