Vállalhatatlanul romos állapotban van a szentendrei mentőállomás, de a felújítás várat magára

A körzet Momentumos jelöltje, Buzinkay György hívta fel rá lapunk figyelmét, hogy a szentendrei mentőállomás épületének állapota katasztrofálisan romos állapotban van.

Sajnálatos módon a szentendrei mentők évek óta kénytelenek embertelen körülmények között végezni munkájukat, annak ellenére is, hogy a kormány már 2018-ra megígérte a mentőállomás felújítását. Azonban a mai napig az épületen még csak el sem kezdődtek a felújítási munkálatok.

Az Átlátszó.hu behatóbban is utánajárt az ügynek, és felkeresték az Országos Mentőszolgálatot és a Nemzeti Népegészségügyi Központot is az ügyben, de egyiküktől sem kaptak érdemi választ. Az önkormányzat pedig közölte velük, hogy a karbantartás és az épület állapota semmilyen szinten nem tartozik a hatáskörükbe.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a koronavírus-járványra hivatkozva utasította el az ügy kivizsgálását, a helyi rossz nyelvek szerint azonban az ÁNTSZ csupán azért nem kíváncsiskodik az állomáson, mert akkor „abban a percben be kellene zárni azt”.

A portál a mentőállomás belteréről is közölt megrázó képeket, amelyeken látszik, hogy a beltér is tragikus állapotban található. Sokak, többek között a Momentum jelöltje szerint is gyalázatos az a tény, hogy a 12 települést ellátó, 85–90 000 ember életéért felelő szakemberek a napi 12–24 órás szolgálatuk nagy részét egy ilyen, komfortosnak nem nevezhető helyen kénytelenek tölteni.

A képek alapján ráadásul az épülettel nemcsak esztétikai problémák vannak, ez már valószínűleg az a kategória, amely az egészségre is káros hatással van.

Buzinkay György külön a Jövő TV-nek készített pár felvételt a mentőállomás külsejének állapotáról.

A cikkre és a posztra reagálva Pest megye 3. számú választókerületének Fideszes elnöke, Vitályos Eszter is írt pár sort a mentőállomás állapotáról, amelynek a Fidesz-kormány 2018-ra ígérte a felújítását.

„Sajnos a Szentendrei mentőállomás egyike a legrosszabb állapotú épületeinknek, de jó hír, hogy a Magyar Kormánynál elsőbbséget élvez az Országos Mentőszolgálat fejlesztése. A mentőállomások felújítása és karbantartása országosan folyamatosan zajlik. 2010 óta 107 jelentősebb mentőállomás felújítás történt meg, de a hálózat felújítása jelenleg is folytatódik. A Kormány döntése alapján további 21 mentőállomás, köztük a szentendrei felújításának, építésének előkészületei is megkezdődtek.” – írja Vitályos Eszter, majd hozzáteszi:

„Ehhez azonban a szentendrei önkormányzat mielőbbi hozzájárulása és hathatós segítsége szükséges.

Ugyanis vagy biztosítania kell egy olyan telket, ahol az új mentőállomás megépítése kivitelezhető vagy a szentendrei Helyi Építési Szabályzat módosítása szükséges, mivel a jelenlegi mentőállomás beépítési koncepciója meghaladja az övezetre előírt maximális beépítettség mértékét.

Reméljük, hogy mindez belátható időn belül megtörténik a szentendreiek régóta várt örömére, hiszen ezt követően már nem lesz akadálya annak, hogy a közeljövőben egy új, modern, minden igényt kielégítő mentőállomás várja majd a Bajtársakat nap, mint nap.”

Kifejezetten érdekes, hogy a politikus a helyi önkormányzat beleegyezését említi, mint a felújítás megvalósulásához elengedhetetlen tényezőt, tekintve, hogy az Átlátszó.hu szerkesztőségének az önkormányzat kifejezetten kiemelte, hogy az ügy jelenleg nem az ő hatáskörük.

Másrészt a felújítást 2018-ra ígérte a kormány, 2006-tól 2019-ig pedig Szentendre Fideszes önkormányzattal rendelkezett, így Vitályos Eszter megjegyzése alapján semmi nem akadályozta, hogy a renoválás a tervek szerint megtörténjen.